Пет пъти осъдиха Социалния патронаж в Севлиево

Пет дела по трудово-правни спорове изгуби за по-малко от година Домашният социален патронаж в Севлиево. Три от тях са от един и същ бивш служител. А присъдените разноски за адвокатски хонорари и обезщетения, плюс държавни такси, които Патронажът трябва да плати, са в размер на близо 2800 лв.

Първото дело е от март 2016 година и е заведено от санитарка в Патронажа, освободена от работа поради съкращаване в щата. Жената оспорва съкращението си пред съда, който я възстановява на работа, позовавайки се на пропуски от управата на Патронажа в процедурата по освобождаване.

Съдът е приел, че не са изпълнени разпоредбите на Кодекса на труда в частта им искане на становище и съгласие от синдикалната организация за съкращение на служител, а в съдебното решение е записано, че дори само това основание е достатъчно заповедта за освобождаване на санитарката да бъде отменена. Според съдебния състав в конкретния случай работодателят, управителят на Патронажа Станка Дадийска, е упражнил незаконосъобразно правото си на уволнение на свой служител, а искът на уволнената санитарка за признаване уволнението й като незаконно и неговата отмяна, е основателен.

С това съдът отменя удволнението на санитарката, възстановява я на работа и присъжда Патронажът да изплати на жената обезщетение от 1079 лв. за времето, през което е била без работа. Извън тази сума съдът постановява от Патронажа да заплатят 210 лв. държавни такси по делото и 239.80 лв. разноски.

След малко повече от месец Патронажът губи второ дело. То е за наложено наказание „предупреждение за уволнение“. Делото завежда служител с 16 години стаж в институцията, който твърди пред съда, че за това време няма нито едно наказание или предупреждение за такова. Проблемите му, според материалите по делото, започнали с назначаването на г-жа Дадийска за управител.

Малко след назначението на новия управител, в края на месец ноември 2015 г., освободената по-късно служителка била подложена на непрекъснати проверки, като й били изисквани многократно писмени обяснения. А на 18 декември 2015 г. й била връчена заповед от същата дата, с която й е наложено дисциплинарно наказание „предупреждение за уволнение“. Вследствие на отношението на работодателя служителката се разболяла и била в болнични до 9 март 2016 г. През време на болничния й били връчени заповед за прекратяване на трудовото правоотношение и заповед за налагане на дисциплинарно наказание „уволнение“. В заповедта са посочени четири отделни нарушения на трудовата дисциплина, но по нито едно от тях съдът не е счел, че действително се касае за нарушение, заради което в крайна сметка отменя заповедите.

На 27 май 2016 г. още едно предупреждение за уволнение на служител в Патронажа „пада“ в съда.  Според управителя на Патронажа става дума за извършени от служителка нередности, съдът обаче е счел, че не са налице нарушения на трудовата дисциплина, които да водят до „предупреждение за уволнение“ и е отменил заповедта.

На 20 юли съдът се произнася за ново „предупреждение за уволнение“ като незаконосъобразно, а бюджетът на Патронажа олеква с 150 лв. за адвокатски хонорар и 70 лв. за държавна такса.

Преди един месец, на 6 април 2017 г., Домашият социален патронаж бе осъден за пети път. Служителка спечели иск за обезщетение, като преди това бе спечелила други две дела срещу Патронажа – за незаконна заповед „предупреждение за уволнение“ и за незаконно уволнение. В резултат на уволнението си жената е започнала работа другаде, но на по-ниска заплата, отколкото е получавала в Патронажа. И тъй като съдът е счел, че уволнението на същата служителка е незаконосъобразно и го е отменил, ощетената жена завела иск да й бъде изплатена разликата в заплатата.

 

Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
Областният кризисен щаб препоръчва носенето на маски на пазарите
Общество
От 10 юли т.г. започна предварителен обход за Преброяване 2021
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Търговци протестираха пред РЗИ срещу отмяна на габровския битак
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество