Търсене

Петима автори на иновитивни идеи заминават за Брюксел

Петима автори на иновитивни идеи заминават за Брюксел

Божидар Лингоров, Ибрахим Кисьов, Илиас Беадинов, Светозар Йорданов и Николай Ножаров, ученици в Професионалната гимназия по механоелектротехника "Ген. Иван Бъчваров", ще посетят Европейския парламент по покана на евродепутата Илхан Кючюк, стана ясно днес, след като от училището обявиха наградените проекти в конкурса "Най-добрата иновативна идея". 

Петимата бяха класирани от журито на първо място, заедно с Павел Димитров и Радослав Петров, които вече са посещавали Европарламента, като автори на най-добри проекти от предишни години, затова тази година няма да пътуват.

Изображение - 2215

Божидар Лингоров получава гламота от проф. д-р инж. Доброслав Данков, декан в Технически университет Габрово

Разработката на Божидар Лингоров показва начин за реставриране на стари мебели с техниката декупаж. Ибрахим Кисьов представи проект "Иновации в геотермалната енергия", Илиас Беадинов направи макет на "Умна къща", иновацията на Светозар Йорданов е за енергонезависим плавателен съд, а на Николай Ножаров - колело за сняг. 

Павел Дамянов и Радослав Петров спечелиха първо място с макет на соларна електроцентрала с концентратори. 

Изображение - 2216 Илиас Беадинов направи проект на умна къща

Пет втори места бяха присъдени на Петко Рачев и Теодор Филипов за макет на малка водно-електрическа централа, на Айдинер Чочев и Евгени Генов за макет на соларен град и на Николай Ножаров за макет, видео и прецентация на колело за двама. 

Изображение - 2217

Николай Ножаров спечели едно първо и едно второ място - първо за новацията колело за сняг, второ за макета "Тандем - колело за двама", грамотата му връчва Ювер Муса - сътрудник на Илхан Кючюк

На трето място бяха класирани проектите на Алекси Станоев, който направи макет на чиста енергия и единственото момиче сред наградените - Вивиан Илиева, която проектира иновативна кола. 

Изображение - 2218 Вивиан Илиева бе единственото момиче сред наградените, грамотата й връчва инж. Светла Георгиева 

Трийсет и пет проекта бяха представени в тазгодишното издание на конкурса за най-добра иновативна идея. Те са дело на 37 ученици и осем научни ръководители - преподаватели в училището. С най-голям брой разработки - 14, е инж. Дияна Николова, която бе класирана на първо място сред колегите си, ръководили работата на учениците. На второ място бе класирана инж. Кирилка Торлашка, на трето - Ивелина Колева. А за Брюксел заедно с наградените автори на проекти ще пътува инж. Станислава Маринова, която е научният ръководител с втори по брой проекти, седем. 

Изображение - 2219

Инж. Кирилка Торлашка бе класирана на второ място сред колегите си, научни ръководители на учениците

На церемонията по връчване отличията на най-добрите автори на проекти присъства сътрудникът на Илхан Кючюк Ювер Муса, който приветства младите хора и техните преподаватели. "Победители в този конкурс сме ние, възрастните, защото виждаме, че нашето бъдеще е в сигурни ръце", каза той. 

Изображение - 2220

Инж. Светослава Маринова получи правото да пътува до Брюксел с най-добрите автори на проекти

Директорът на гимназията Ани Андреева поздрави учениците, участвали в конкурса за най-добра иновативна идея, като подчерта, че той мотивира младите хора да мислят и творят. "Искахме да ви провокираме да видите един обект или явление от друг ъгъл, и вие се представихме повече от добре", каза Андреева, преди да връчи отличията на своите колеги - научни ръководители. 

автор: Емилия Димитрова

 

   

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!