Търсене

Мобилност - ученици и учители се срещат, за да обсъждат иновации в действие, но и да създават приятелства

Мобилност - ученици и учители се срещат, за да обсъждат иновации в действие, но и да създават приятелства

В периода 29 - 31 март четирима учители и четирима ученици от ПГМЕТ „Ген.Иван Бъчваров“ в Севлиево участваха в мобилност по Национална програма „Иновации в действие“.

Домакин на инициативата беше СУ „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали, което е най-голямото училище в Южна България. Останалите участници бяха СУ „Панайот Волов“ – Шумен и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Дралфа, обл.Търговище.

Ето какво споделиха учениците, участвали в събитието: 

Божидар Пенков – XI б клас:

Имах възможността да срещна свои връстници - прекрасни млади хора и в същото време осъзнати, целенасочени и мотивирани. Разбира се, най-важното, за което бяхме там, а именно иновациите, беше основна тема на нашите разговори.

Събрахме много идеи, които можем да реализираме в училище, като наградите „ДАСКЕЕР“, Евро- и Арткоридорите. Това, че често организират лекции за учениците, еко акции и че клубовете в училището се организират на база гласуване от учениците.

Най-впечатляващото за мен беше как учениците имат пълната свобода и отговорност да осъществяват идеите си, без намесата на учителите и ръководството. Смятам, че това е прекрасна идея, защото именно така учениците се изграждат като хора и характери. За съжаление при нас учениците трудно се мотивират да се ангажират с полезна дейност, не само за училището, но и за самите тях.

Освен деловата част, мисля, че преизпълнихме и социалната – създадохме контакти и завързахме приятелства с млади хора за пример. Благодарен съм, че имах възможността да участвам. С удоволствие бих се срещнал с тези приятели отново.

Ивайло Йорданов, IX а клас:

Oбучението даде възможност за мобилност, за посещение на място, за демонстрации и за наблюдение на иновациите в училищния процес.

Впечатление ми направи учебният процес в училището, чиято дейност е да извършва целенасочена, планирана и контролирана промяна чрез иновативни практики, с които се търсят решения.

Учениците, участващи в програмата ,,Иновации в действие“, са сплотени и работещи в екип, постигащи високи резултати от възложените им задачи.

Посетихме средновековния град Перперикон. Древното светилище стана известно покрай проучванията, проведени от известния български археолог Николай Овчаров. Въпреки това малко се знае какво реално представлява то, каква е историята и значението му. Перперикон е огромен скален масив в източните Родопи, за който се смята, че възниква преди около 8000 години. Каменният паметник се извисява на 15 км. от Кърджали, близо до Перперешката река, от която се твърди, че древните хора са добивали злато.

За мен беше удоволствие да бъда част от Национална програма ,,Иновации в действие“.

Хюлия Моллова, X б клас:

В дейностите по НП „Иновации в действие“ научих много, като различни методи за представяне на урок (с игри и кратки задачи, театър), как Ученическият парламент функционира и организира своите инициативи и др.

Интересното в училището е, че с малко свобода и въображение учениците постигат много. Хареса ми, че има отделен коридор, посветен на Европейския съюз и бях изумена, когато видях стената, отрупана с купи и медали от национални и международни състезания. Хареса ми, че наградите „Даскеер“ са много разчупени и в тях са включени танци. Запознах се с много нови хора, сприятелихме се и ще продължим комуникацията си за напред и ще се радвам, ако ги срещна отново.

Даниела Станева, IX а клас:

Имахме възможност да обменим опит и да си взаимодействаме. Впечатли ме добрата екипна работа на учениците, тяхната креативност и мотивация, също и взаимната им работа с учителите. Както и приятелските отношения между учители и ученици.

Останах много впечатлена от материалната им база и от множеството клубове по интереси, които имат по този начин всеки ученик може да се развива в областта, която му е интересна. Хареса ми техния „Даскеер“, защото учениците сами си измислят много креативни идеи като пеене, танци и др. Това им доставя огромно удоволствие.

Дейностите, в които участвахме ми дадоха много идеи, които можем да пресъздадем и в нашето училище. Бях изпълнена с много приятни емоции и се запознах с много нови хора, с които станахме близки и се надявам да се срещаме и в бъдеще.

От 31 май до 2 юни е планирана мобилност в СУ „Панайот Волов“ – Шумен.

 

 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.