Търсене

Пилотния за страната проект „Лекари в малки и отдалечени населени места“ тръгна от Добрич, скоро и в цялата страна

Севлиево онлайн
Пилотния за страната проект „Лекари в малки и отдалечени населени места“ тръгна от Добрич, скоро и в цялата страна

Министър Меджидиев се срещна с медици, които преглеждат в отдалечени села на област Добрич, снимка: Министерство на здравеопазването

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев проследи старта на пилотния за страната проект „Лекари в малки и отдалечени населени места“, който започна по инициатива на Министерство на здравеопазването, с подкрепата на президента на Република България Румен Радев. Проектът стартира в партньорство с община Добрич и в областта се осъществява от Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ).

Здравният министър посети заедно с кмета на Добрич Йордан Йорданов и с директора на МБАЛ-Добрич д-р Георги Желязков с. Свещарово и гр. Шабла, където се запознаха на място как протичат прегледите от профилирани специалисти в малките населени места. „Искам да върнем здравеопазването при вас.“, каза на местните хора здравният министър по време на посещението си. 

Според министър Меджидиев дейността по новостартиралата програма е възможно да се продължи чрез Плана за възстановяване и устойчивост, чрез който да се финансира разкриването на амбулаторни центрове в малки населени места. Прегледите по места, според него, са възможност на пациентите да бъдат насочени към допълнителни изследвания, както и да бъдат хоспитализирани при необходимост.

През април 2023 г. в пилотната по проекта област Добрич са определени девет дати за специализирани прегледи в селата Коритен, Телериг, Крушари, Козлодуйци, Свещарово, Черна и град Шабла. Кампанията ще продължи в областите Монтана и Бургас, а целта на инициативата е да заработи в цялата страна. В какви срокове би могло да стане това, по време на визитата в региона на Добрич министърът не уточнява. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.