Писта „Горна Росица“ и Севлиево отново с шанс за Световно?

Най-доброто трасе по мотокрос в света през последните десетина години - „Горна Росица“, отново има шанс да приеме елита на планетата, научи sevlievo-online.com от свои източници.

Причината в последните години на севлиевското трасе да не се провеждат кръгове от  „Гран При“, бяха неизплатените от страна на България такси за организацията на мотокрос и супермото световни и европейски шампионати през 2012, 2013 и 2014 г.

За последно мотофеновете на писта „Горна Росица" дишаха прахта на асовете в МХ1 и МХ2 през април 2014-а. Не е  изключено още догодина шесткратният номер 1 мотополигон в света до домакинства кръг от „Гран При“. Това обаче ще стане ясно в неделя, когато президентът на Европейския мотоциклетен съюз /УЕМ/ Волфганг Сръб ще даде извънредна пресконференция. Той ще бъде на мотополигона край Горна Росица в неделя, за да даде старт на втория кръг от Европейския шампионат в класовете ЕМХ65, ЕМХ85 и ЕМХ OPEN. Успоредно с него в Севлиево ще видим и стартовете за Републиканския шампионат по мотокрос за клас МХ.

Както Севлиево онлайн по-рано днес писа, по 22-ма състезатели са подали заявка за участие в малките класове ЕМХ65 и ЕМХ85, 33-ма са пилотите в клас ЕМХ OPEN, над 45 са участниците в категорията МХ, като това прави близо 110 мотокросисти от 12 нации (България, Румъния, Чехия, Словения, Сърбия, Македония, Молдова Гърция, Украйна, Турция, Украйна и Хърватско).

Надеждата за завръщането на световния мотоелит в България дойде, след като в края на април президентът на Федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов ипотекира свой имот и с парите плати на промоутърите на световните мотофедерации, а лицензът на БФМ възстановен. Това означава, че страната ни може да кандидатства за домакинство на кръг от Световния шампионат по мотокрос, а всички наши пилоти да карат с български лиценз на международни състезания в чужбина.

„Парите, които трябваше да изплатим бяха около 850 000 евро. Последното нещо като недвижимо имущество го ипотекирах, за да върнем лиценза си и отново нашите състезатели да карат за България, а не както в последните три години от името на катарската федерация, чешката, румънска и македонска. Ако не го бях направил, според новите правила на ФИМ /Световна федерация по мотоциклетизъм/ губехме абсолютно всички права като федерация в световен план и можеше само да си организираме републикански шампионати, което няма да бъде честно спрямо усилията, труда и успехите, които имаме през последните 10 години на международната сцена“, сподели Николов след стореното.

 

автор: Татяна Мизинова

Отварят залите за спортуващи, но само за тренировки, без публика
Спорт
Стоичков показва Златната топка в Габрово на 17 декември
Спорт
Единайсет медала донесоха плувците от турнира „Водно конче“
Спорт
Осемдесет плувци се включиха в областна надпревара
Спорт
Шест медала спечелиха плувците ветерани
Спорт
Сенсей Тотев: Здравето на децата ни отива в канала
Спорт
Мач по шахмат с живи фигури изиграха в СУ „Васил Левски“
Спорт
Най-добрите в спорта през 2019 г. станаха "Спортист на годината"
Спорт
Клубът по самбо и джудо стана отборен първенец в турнир в Елена
Спорт
Сребро и бронз за Севлиево от международния турнир „Гладиатор“
Спорт
Тази вечер награждават най-добрите спортисти на 2019 година
Спорт
Хакан Халми остава състезател на МСК Севлиево и през 2020 г.
Спорт
Много емоции в сините коридори за водните ни спасители
Спорт
Сребърен и бронзов медал завоюваха джудистите в Панагюрище
Спорт
Петър Петров излезе на пистата във Франция с комоцио
Спорт
Зали за тенис и бойни спортове правят в Габрово по "Красива България"
Спорт