Търсене

Плакатите на ГЕРБ в Севлиево противоречат на Изборния кодекс, произнесе се ЦИК, но късно

Емилия Димитрова
Плакатите на ГЕРБ в Севлиево противоречат на Изборния кодекс, произнесе се ЦИК, но късно

Агитационните материали на ГЕРБ в Севлиево не отговарят на изборното законодателство и следва незабавно да бъдат премахнати. Това постанови Общинската избирателна комисия на 20 октомври т.г., а на 27 октомври ЦИК потвърди решението, от чието изпълнение вече нямаше никакъв смисъл. 

Всъщност от ГЕРБ добре бяха изчислили времето за обжалване на решението на Общинската избирателна комисия. Чисто тактически те изчакаха последния възможен момент, за да внесат в ЦИК жалба срещу него, която беше отхвърлена точно преди деня за размисъл.  

Става въпрос за изписане върху агитационните материали на ГЕРБ до логото на партията и логото на СДС. Само че в Севлиево е регистрирана само партия ГЕРБ, не и СДС. Жалбата срещу некоректното изписване на двете лога, при положение, че само едната формация участва в изборите, бе подадена от "Продължаваме промяната".

"Изписването в агитационните материали и на друга политическа партия, както е в настоящия случай, създава заблуждение и объркване у гласоподавателите затова кой е участникът в изборите и на кого е агитационният материал", произнесе се Общинската избирателна комисия (ОИК).  В решението й се казва още, че това "е недопустимо, тъй като участието на политическа партия в изборния процес е строго регламентирано в Изборния кодекс". С тези аргументи на 20 октомври ОИК указва на ГЕРБ веднага да свали агитационните си материали. 

От ГЕРБ обаче не правят нищо от това като обявяват публично, че ще обжалва решението, а дотогава плакатите й остават. Вместо да обжалват веднага обаче тактически изчакват последният възможен срок за внасяне на  жалбата. Той е три дни и на 24 октомври жалбата им е взаведена в ЦИК, която от своя страна се произнася на 27 октомври като потвърждава решението на ОИК в Севлиево. 

Ситуацията без съмнение е чисто надиграване, от което на практика нищо не произлезе. Факт е обаче, че ГЕРБ се възползваха максимално от сроковете, за да не изпълнят решението и да не свалят противоречащите на закона плакати точно преди вота на 29 октомври. 

Последвалите събития показват, че това изобщо не повлия на изборния им резултат, но пък можеше да е и обратното. Това обяснява защо толкова старателно гледаха да се подсигурят поне с плакати, пък ако ще и да са против закона.   

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!