Търсене

Площад "Свобода" и Паметникът на Свободата в Севлиево тази вечер ще бъдат осветени в червено за Световния ден на сърцето

Площад

Снимка: Pixabay

Тази вечер,  29 септември, Община Севлиево ще бъде част от отбелязването на Световния ден на сърцето. За целта площад "Свобода" и Паметника на свободата в центъра на града ще бъдат осветени в червено, в знак на съпричастност и грижа за здравето на сърцата на всички севлиевци, обявиха от Общината.
 
29 септември е обявен за Световен ден на сърцето през 1999 г. от Световната федерация на сърцето (WHF) и Световната здравна организация (WHO). Целта на инициативата е чрез различни събития по света да се повиши информираността на обществото относно сърдечно-съдовите заболявания, опасността за здравето, която представляват, и превенцията им.
 
Към момента сърдечно-съдовите заболявания продължават да бъдат една от водещите причини за заболеваемост и предотвратима смъртност в световен мащаб. Всяка година от болести на сърдечно-съдовата система умират 18 милиона души.

Затова е важно хората да познават рисковите фактори за развитие на тези заболявания и контролирайки ги, да се предпазват. Онези от тях, върху които можем да въздействаме, са: високият холестерол, наднорменото тегло и слабата физическа активност, вредните навици като тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и преяждане, психоемоционалният стрес, високото кръвно налягане и захарният диабет. Въпреки че фактори като фамилната обремененост, полът и напредналата възраст са необратими, можем да им влияем, като ограничим останалите причини и се придържаме към принципите на здравословен начин на живот. Заедно с ранната диагностика и намаляването на инвалидизацията сред вече засегнатите пациенти това са най-ефективните методи за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания, обявиха от Министерството на здравеопазването. 

Най-разпространените болести и състояния, засягащи сърцето, са: ангина пекторис или гръдна жаба; аритмия или неправилен сърдечен ритъм; вродено сърдечно заболяване; исхемична болест на сърцето; коронарна артериална болест, причинена от атеросклероза; сърдечен удар или внезапно блокиране на кръвообращението и снабдяването с кислород в сърцето; сърдечна недостатъчност; разширена кардиомиопатия; хипертрофична кардиомиопатия; митрална регургитация; белодробна стеноза; аортна стеноза; предсърдно мъждене; ревматично сърдечно заболяване; лъчева сърдечна болест; възпалителни заболявания – ендокардит, миокардит, перикардит и др.

Осветяването на севлиевския център в червено тази вечер се осъществява с подкрепата на "Българска лига по хипертония" и фондация "Сърце до сърце за България".

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!