Търсене

Площадки за медицинските хеликоптери ще има в почти всяка областна и университетска болница в страната

Площадки за медицинските хеликоптери ще има в почти всяка областна и университетска болница в страната

Ген. Мутафчийски и министър Меджидиев в центъра за подготовка на медици, снимка: МЗ

В почти всички областни и университетски болници в страната сме предвидили да има площадки за кацане на медицинските хеликоптери. Това заяви служебният министър на  здравеопазването Асен Меджидиев, след като посети медиците, които се обучават за оказване на спешна помощ по въздух.

Министърът обяви, че мналата седмица се е срещнал с директорите на тези лечебни заведения. В момента се извършва заснемането и след това ще започне изграждането на тези площадки. Той увери, че в България помощта, която ще се осъществява от медицинските хеликоптери, ще бъде държавен ангажимент и ще е напълно безплатна за пациентите.

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев посети днес симулационния център на Военномедицинската академия. Там той се запозна с процеса на обучение на първата група от 50 лекари и специалисти, които ще оказват спешна медицинска помощ по въздуха. Началникът на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS показа на министър Меджидиев и на заместник-министър д-р Александър Златанов базата и оборудването във всяка една от залите, в които ще се провеждат практическите учения.

„След посещението ми в Италия, от техния симулационен център изразиха готовност да посрещнат наши преподаватели. Този обмен на опит ще бъде много ценен, така че ние ще организираме това посещение и още след десетина дни ще изпратим наши преподаватели, които на място да се запознаят в детайли с точното оборудване, което ще има в нашите хеликоптери“, заяви министър Меджидиев. Той отбеляза, че е впечатлен от симулационния център на ВМА и организацията, създадена от ген. Мутафчийски.

Той припомни, че наскоро е посетил базата в Пиемонт – Торино, където се подготвят нашите хеликоптери. „Там се запознах и с техния симулационен център, с медицинското оборудване на хеликоптерите. Това, което виждам тук, е почти същото. Колегите, които започнаха обучението си, все още са на теоретичната част, но благодарение на тези зали и това оборудване, ще могат да се запознаят с действителната обстановка в един такъв хеликоптер. Манекените, които са поставени също са много висок клас, така че лекарите и медицинските специалисти тук ще разполагат с всичко необходимо за своето обучение“, посочи още министърът на здравеопазването.

„Програмата и обучението са много интензивни в нашия център. От страна на Военномедицинска академия са ангажирани четирима преподаватели. Те са опитни, сертифицирани по натовски стандарт. Тук обаче има и редица специфики, когато говорим например за кърмачета, за бременни жени, за родилки. Това е предизвикателство, което залегна и в съставянето на програмата за това обучение“, заяви началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, цитиран от пресцентъра на здравното министерство.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.