Търсене

По 120 сигнала от България работи в момента Европейската прокуратура, обяви в София Лаура Кьовеши

По 120 сигнала от България работи в момента Европейската прокуратура, обяви в София Лаура Кьовеши

Снимка: пресцентър на Министерски съвет

В момента текат разследвания по 120 сигнала. Те засягат измами с европейски средства, най-вече свързани с обществени поръчки, злоупотреба със селскостопански субсидии, измами в сферата на строителството, както и с фондовете за възстановяване след ковид. Това обяви при посещението си в София европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, която пристигна вчера у нас по покана на премиера Кирил Петков. 

След разговора между двамата беше заявено, че Министерският съвет ще стане контактна точка за диалог с Европейската прокуратура. Създаването на такава структура към българското правителство беше оценено високо от Лаура Кьовеши. Тя го определи като „ясен сигнал за силен ангажимент на най-високо ниво, а такава ангажираност трябва да бъде повод за вдъхновение“.

Създаването на специална група, която да работи с Европейската прокуратура, ще е гаранция за автономност, смята обвинител номер едно на Евросъюза.

Кьовеши подчерта, че е важно в България да няма монопол върху властите, които могат да изпращат сигнали до Европейската прокуратура. Обяви, че институцията е получила от нашата страна рекорден брой жалби.

Благодарна съм на българските граждани за доверието. Сега е време за българските власти да почнат да работят по много чувствителни и сложни случаи заедно с нас“, заяви още Кьовеши.

По-рано тази седмица стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) очаква България да възстанови още 28,7 млн. евро от средствата, осигурени от бюджета на ЕС за изграждане у нас на т. нар. къщи за гости. Това съобщи Кристина Бохман, представител на дирекцията по земеделие на ЕК при изслушване в комисията на Европейския парламент по бюджетен контрол. Скандалът избухна през 2019 г., когато тогавашният министър на земеделието Десислава Танева разпореди проверки на къщите за гости, построени с европейски средства и се оказа, че от проверените 276 къщи за гости, 253 са с нарушения и само 23 са изрядни.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.