По 14 професии ще обявят прием гимназиите в община Севлиево
снимка: pixabay.com

По 14 професии и в 12 паралелки ще обявят прием тази година средните училища на община Севлиево. Тази цифра е неокончателна поне до идния понеделник, когато се очаква броят на паралелките и специалностите за цялата област да бъде съгласуван, след което ще бъде предложен за одобрение от министъра на образованието.

С най-голям план за летния прием е ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“

Професионалната гимназия предлага на седмокласниците обучение в пет специалности, всичките със засилено изучаване на английски език. В две паралелки се предлага прием по професията „Машинен техник“, специалност „Машини и системи с ЦПУ“, като едната паралелка е дуално обучение, т.е. обучение чрез работа. Както е известно от тази година училището обучава първия си випуск с дуално обучение. 51 ученици от 8-ми и 9-ти клас учат за машинни техници в специалността „Машини и системи с цифрово-програмно управление“ и за електротехници в специалността „Електрообзавеждане на производството”. Обучението е по швейцарската система „учене чрез работа“, а партньори на учебното заведение са от проекта ДОМИНО на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Ученици от паралелка с дуално обучение от севлиевската професионална гимназия по механоелектротехника "Ген. Иван Бъчваров" на посещение в завод-партньор - АББ Авангард. 

В обучението училището си партнира с водещите фирми в региона "Идеал Стандарт-Видима", "Хамбергер България", АББ България и ЕМКА.

Другите две професии, по които в ПГМЕТ ще обявят прием са „Електротехник“, „Техник на електронна техника“ и „Техник на компютърни системи“.

Професионалната гимназия по транспорт и машиностроене в с. Градница

предлага за новата учебна година две паралелки, като в едната да се обучават ученици по две специалности. Съгласно предложението обучението е по специалността „Машинен техник“, а професиите са „Машини и системи за заваряване“ и „Технология на машиностроенето“. Предлаганият прием е по 13 ученици в двете специалности. Другата предложена професия за обучение е традиционната за гимназията „Техник на транспортна техника“, специалност „Автотранспортна техника“. Тази паралелка е с прием от 26 ученици.

Миналогодишният абитуриент на ПГ по транспорт и машиностроене в с. Градница Иван  Иванов се класира втори в регионалния кръг на националното състезание „Най-добър млад автомонтьор”.

По три специалности предлагат прием в Професионална гимназия „Марин Попов“

За първи път от училището възнамеряват да разкрият нова специалност – „Организатор по експлоатация на автомобилния транспорт“, професия „Експлоатация на автомобилния транспорт“. Тази паралелка, както и другата „Техник-технолог в дървообработването“, е с обявен прием от 13 ученици, т.е. половин паралелка. Другата, за която в гимназия „Марин Попов“ очакват прием е по специалностите „Монтьор на селскостопанства техника“ и „Автоматизация на селското стопанство“.

Изпращане на абитуриенти в ПГ "Марин Попов", май 2017 г. 

В три паралелки ще имат прием това лято и в СУ „Васил Левски“

Паралелките са общообразователни, като едната е с математически профил и изучаване на английски език, другата е с профил „Природни науки“ и изучаване на немски език и третата е с профил „Предприемачески“ и изучаване на руски език.

Eжегодното шоу на VIII а клас - езиковата паралелка с интензивно изучаване на английски език в СУ "Васил Левски"

През миналата учебна година в община Севлиево бяха ракрити 19 паралелки, но това бе защото основно образование завършваха едновременно в 7 и 8 клас. От тази година няма да има завършващи основно образование в 8 клас.

314 са завършващите основно образование в община Севлиево през 2018 г. Броят им е с 91 по-малко от завършилите основно образование през 2017 г.

автор: Емилия Димитрова

 

Електротехниците на ПГМЕТ - сред най-добрите у нас
Образование
Ученици от ПГ "Марин Попов" ще практикуват в автосервизи на „Опел“ в Испания
Образование
Кабинетът одобри близо 1 млн. лв. за безплатна почивка на 2577 ученици
Образование
СУ "Васил Левски" ще бъде домакин на фестивала "Наука на сцената"
Образование
Отлично представяне на ПГМЕТ в състезанието IT Знайко
Образование
Ученици от ПГМЕТ бяха на летен лагер в по Национална програма „Отново заедно“
Образование
СУ "Отец Паисий" обябява прием за учебната 2021/2022 г.
Образование
Има места в гимназиите след първо класиране, няма да се закриват паралелки
Образование
Одобрени са още над 2,5 млн. лв. за безплатна почивка на ученици
Образование
Днес започна кандидат-гимназиалната кампания
Образование
Реализирана мобилност на ПГМЕТ по проект „21 век активно гражданство“
Образование
СУ „В. Левски" първо в страната обучи децата да спасяват близките си от инсулт
Образование
Излезе първото класиране за гимназиите
Образование
В девет гимназии на областта има свободни места след второ класиране
Образование
Математика с английски и немски език са най-желаните паралелки в областта
Образование
Ученици от шест училища в областта ще почиват на разноски на държавата
Образование