Търсене

По 160 лв. над заплатата за директори на училища заради тестването на малките ученици

По 160 лв. над заплатата за директори на училища заради тестване

Снимка: МОН

Добавка от 160 лв. за месеците ноември и декември 2021 г. ще получат към заплатите си училищните директори, които организират изследване на учениците за COVID-19 два пъти в седмицата, за да осигурят присъствено обучение в безопасна среда. Това засега са само ръководителите на училища с паралелки от I до IV клас, които се върнаха в клас от 10 ноември т.г., съобщават от Министерството на образованието и науката.

Допълнителното заплащане е регламентирано със заповед на министър Николай Денков, която променя правилата за определяне на работните заплати на директорите на общинските и държавните училища и останалите образователни институции.

На 11 ноември т.г. беше подписан анекс към Колективния трудов договор в системата на предучилищното и училищното образование, който регламентира допълнително плащане от 100 лв. месечно до края на тази година за учителите и непедагогическите специалисти, които тестват учениците.

Увеличението на заплатите идва във време, когато все още не е ясно дали големите ученици ще се върнат в клас и кога. Заради изискването половината от класа да е ваксиниран, т.е. да притежава зелен сертификат, за да учи присъствено, изобщо няма яснота кога децата, чиито родители не са склонни да им сложат ваксина срещу Ковид-19, ще започнат да учат нормално. Не е ясно и как от МОН определиха, че ваксинираните няма да се тестват преди началото на часовете два пъти седмично, след като медицинските специалисти са категорични, че ваксинираните също се разболяват и също могат да предават инфекцията. За последното днес "Севлиево онлайн" изпрати въпроси до образователното министерство. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!