По 27 дела месечно се падат на съдия от Районен съд Севлиево

Общият броя на постъпилите през 2016 г. дела в Районен съд Севлиево е 1892, от които 1357 граждански и 535 наказателни дела, става ясно от годишния доклад за работата на институцията на председателя на съда Павел Неделчев. При шест районни съдии по щат, средномесечното постъпление на един съдия е 26.28 дела. Към постъпилите през миналата година дела се добяват и други, несвършени от 2015 г., когато постъпилите за разглеждане дела са били с 30 по-малко спрямо миналата година.

Висок е процента на свършени дела в 3-месечен срок, което се дължи както на опита на магистратите, така и организацията на работа и координация между отделните служби, което позволява бързо обработване на постъпленията, срочно произнасяне по делата, приключващи в закрито съдебно заседание и минимализиране на случаите на отлагания на открити съдебни заседания.

Няма съдебни заседания, които са отлагани по причина на съдията. Сравнително малък е броя на делата, които са отлагани заради молби от адвокати, ангажирани по други производства в съдилища в други градове. Гражданските дела са отлагани основно поради неявяване на страната или неин представител по уважителни причини, заради искания на нови доказателства или конституиране на нови страни.

По отношение на наказателните дела продължава да е налице тенденцията подсъдимите, макар и редовно призовани, да не се явяват в съдебно заседание. Остават трудностите във връзка с обезпечаването на нормалното протичане на съдебното производство, тъй като някои от подсъдимите са напуснали местоживеенето си или се укриват. А това налага изменение на мерките им за неотклонение, обявяването им за общодържавно издирване и съответно води до протакане във времето на процедурите. Проблемно е призоваването на подсъдими и свидетели. Не намаляват случаите, при които в материалите от досъдебното производство и в обвинителния акт са посочени адреси, на които лицата не живеят от години. Необходимо е време за установяване на местоживеенето им, което се усложнява и от факта, че много от тях не са легистрирали новите си адреси. Сложно продължава да бъде призоваването в гр. София, като много рядко това може да стане за по-малко от два месеца, пише в доклада си съдия Неделчев. 

През 2016 г. общият брой на свършените дела е 1901. От тях 1348 са граждански и 553 наказателни. 1841 дела са свършени в срок до три месеца, което прави 97% от общия им брой. 

Какво правят в Габрово с премахнатите опасни дървета?
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Как кметският футболен клуб в Габрово излезе със 145 хил. лв. пред съперниците си
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
Неправоспобен е с опасност за живота след катастрофа
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
Първи заседания проведоха комисиите за преброяването през 2021 г.
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
От петък се допускат външни търговци на панаирната площадка
Общество