По-висок данък върху имотите от догодина, уеднаквяват наредба със закон

от Емилия Димитрова

Заради наложително съгласуване на местната Наредба за данъци и такси със Закона за местни данъци и такси, данък сгради за жителите на община става 2.2 на хиляда. Това е повече от сегашната ставка за имотите на физическите лица и жилищните имоти на юридическите, които в момента се облагат с налог от 1.7 на хиляда. 

Промяната ще влезе в сила от януари 2021 г. Преди това Общинският съвет трябва да одобри внесените от кмета промени, направени в отговор на протест от районен прокурор Даниела Йовчева. Протестът е заради липсата на съгласуваност между действащото законодателство и местната наредба. Заседанието на Общинския съвет е насрочено за 25 август т.г. 

Сегашното положение

Наредбата, която определя размера на местните налози за жителите на община Севлиево, е приета през 2008 г. и оттогава няколко пъти променяна. Член 15 от нея, последно променен през 2015 г. гласи: "Размерът на данъка върху недвижимите имоти се определя в размер на 1.7 на хиляда за недвижими имоти на физически лица и жилищни имоти на юридически лица и 2.2. на хиляда за нежилищни имоти на юридически лица".

Какво казва законът?

Според чл. 22 от Закона за местни данъци и такси "Общинският съвет определя данъка за недвижими имоти в границите от 0.1 на хиляда до 4.5  на хиляда върху данъчната оценка на имота. Т.е. законът не прави разделение между жилищни и нежилищни имоти, а определя една ставка за всички.

Освен това законът уточнява, че изчисляването на дължимия данък става върху данъчна оценка на имота - нещо, което не е конкретизирано в действащата за община Севлиево местна наредба.

Защо се налага промяната?

На 20 април м.г. влезе в сила решение на Конституционния съд, с което се отменят действащите дотогава разпоредби на Закона за местни данъци и такси и се въвеждат граници, в които общините определят местния данък за всички имоти на територията си, били те жилищни, нежилищни, курортни, или не. Преди произнасянето на Конституционния съд за курортните селища имаше по-висока данъчна ставка, което в последствие бе обявено за противоконституционно и дискриминационно. 

Конкретно за община Севлиево промяната е наложителна и заради липсата на прецизиране на каква основа се изчислява дължимия данък - пропуск в сега действащата наредба. 

В предложението за промяна, което се внася в местния парламент, е записано, че промените влизат в сила от 1 януари 2021 г., т.е. за текущата година няма да има преизчисляване на данъка. 

Защо по-високата цифра?

Защо в промените, които се правят в местната наредба, е взета по-високата от двете действащи сега ставки - 2.2 вместо 1.7 на хиляда, най-вероятно ще стане ясно по време на дебатите в пленарна зала, ако такива има. Защото е факт, че с уеднаквяване на местно и национално законодателство се вдига данък сгради за гражданите - тихо и законно.     

 

Община Севлиево е санкционирана с 45 хил. лв. по проект с еврофинансиране
Общество
Само от водоноски ще получават вода в шест села от днес
Общество
Британски гражданин с 1.63 промила стана причина за катастрофа
Общество
За 30 г. 69 500 лв. са загубите на габровец, получавал заплата в плик
Общество
На 28 август отварят къщичката в края на града, дом на д-р Москов
Общество
Тежка катастрофа с жертва затвори за часове пътя Севлиево - В.Търново
Общество
Жертвите на вчерашната катастрофа край с. Добромирка вече са две
Общество
14 септември - Празник на българските пожарникари
Общество
Обяваване на бедствено положение поискаха жители на безводни села
Общество
"Граждани на Севлиево" потърсиха подкрепа от президента за водната криза
Общество
Община Севлиево изпадна в противоречия за съдбата на един отрязан орех
Общество
По-висок данък върху имотите от догодина, уеднаквяват наредба със закон
Общество
България отбелязва 112 години от обявяване на независимост
Общество
Как за 20 години се научихме да не вярваме на обещания за водата
Общество
Гражданите на Севлиево се оказаха с преференции, заради по-нисък от бизнеса данък
Общество
Десет дни през септември в Севлиево не е имало вода през деня
Общество