Търсене

По-високи заплати за кметовете в селата

По-високи заплати за кметовете в селата

Заседание на ОбС Севлиево, архив "Севлиево онлайн"

Вчера в общинския съвет бяха гласувани нови заплати за кметовете на селата от община Севлиево.

Най-високи са заплатите на кметовете на селата Батошево, Душево, Петко Славейков, Ряховците, Градница и Шумата. Техните заплати от Нова година стават 870 лв. – с 50 лв. отгоре спрямо 2018 г., увеличението е с 6%.

Кметовете на  на с. Агатово, с. Бериево, с. Богатово, с. Горна Росица, с. Дамяново, с. Добромирка, на с. Кормянско, с. Крамолин, с. Крушево и с. Сенник ще се подписват от 1 януари т.г. срещу 780 лв. Това е с 60 лв. повече отколкото получаваха същите кметове през 2018 г. При тях заплатите се качват с близо 8%.  

С малко над 8% се вдигат заплатите и на всички останали кметове, които вече ще получават по 720 лв., вместо досегашните 660 лв. Става дума за местните управници в селата Буря, Градище, Идилево, Кръвеник, Ловни дол, Малък Вършец, Стоките и Столът.

Индексирането на кметските заплати стана по предложение на кмета и защото в бюджета за тази година има средства, с които да се обезпечат по-високите заплати, бе записано в предложението от администрацията. 

Въпреки предложеното увеличение от БСП заявиха ,че заплатите са ниски на фона на 24-часовата ангажираност на кметовете в селата и настояха за „адекватно възнаграждение на хората“. „Не правя политически PR“, застрахова се Петинка Михайлова /БСП/, като подчерта, че няма значение от коя партия е кметът на едно село, важно е заплатата му да е адекватна на ангажиментите и грижите, които има. „Единственият начин кметовете да получат по-високи от предложените заплати, е да се дофинансират от местни дейности“, обясни кметът Иван Иванов.

Заплатите на четиримата кметски наместници в севлиевска община не се гласуват. Съгласно постановление на Министерски съвет от т.г. те се определят като 80 на сто от средната основна месечна заплата за кмет на кметство в общината. В общината има четири наместничества - Хирево, Млечево, Търхово и Младен. 

"Севлиево онлайн"

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.