Почти 8 млн. лв. собствени приходи залага Общината в Бюджет 2017

На 31 януари, идния вторник, бюджетът на община Севлиево за 2017 година ще бъде внесен за обсъждане и гласуване на насроченото за същия ден редовно заседание на Общинския съвет. Финансовата рамка тази година е в размер на 24 688 190 лв. От тях 7 947 345 лв. са собствените приходи. Те са от данъци и неданъчни. Постъпленията от данъци, заложени за тази година, са в размер 3 049 100 лв., като от тях най-голям дял имат приходите от данък върху превозните средства - 1 330 400 лв., следва данъкът върху недвижимите имоти - 1 055 600 лв., данъкът върху придобиване на имущество - малко над половин милион лева, 68 000 лв. се планира за постъпят по общинските сметки от патентен данък и новия данък върху таксиметровите превози на пътници и още 20 000 лв. са очакваните постъпления от туристически данък. 

Другото перо, по което Общината реализира собствени приходи, са таксите. От тях най-голям е делът на такса битови отпадъци, която за тази година е планирана в размер на 2 307 850 лв.

С 630 377 лв. повече собствени приходи планират общинските финансисти за 2017 година. Увеличението е от по-добрата събираемост и увеличената такса смет, пише в обяснението си към предлагания бюджет кметът д-р Иван Иванов.

По отношение на разходите, най-голям и тази година е делът им във функция "Образование" - почти девет и половина милиона лева, като основният процент от тях са държавни дейности. 

За тази година се планира увеличение с 5 000 лв. на фонда за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. С основаването си преди две години той разпредели 15 000 лв., миналата година 20 000 лв., а тази година са планирани 25 000 лв. за ин витро порцедури.

60 000 лв. са заложени за подпомагане на спортните клубове на база разработени от тях проекти. 90 000 лв. се залагат за футболен клуб "Севлиево", по 7000 лв. за мъжкия ни волейболен отбор и женския футболен "Севлиево лейдис" и 5 000 лв. за даровити деца.

261 380 лв. е бюджетът на Общинския съвет.  

5 924 418 лв. са разчетени за капиталови разходи тази година. Списъкът е в няколко категории: държавни служби, образование, където основно са ремонти на детски градини и училища, здравеопазване, социално подпомагане, благоустройство, култура и услуги. 

Най-много пари през годината са заложени отново в образованието - 3 811 917 лв., като са планирани ремонти на бившето начално училище, основното училище в Крамолин, смяна на дограмата на детски комплекс "Йовко Йовков" и ремонти на всичките детски градини в града и градина "Мечо Пух" в Петко Славейков. В областта на здравеопазването заложени са 80 000 лв. капиталови разходи за ремонт на "Хирургия"-та на Общинската болница. Ремонт на спротни и детски площадки, улици в Севлиево, гробищни паркове по селата за 1 228 546 лв. и ремонти в Спортната зала, Градската галерия, която се сдоби с нова сграда - бившето старо Първо основно училище и ремонти на сградите на общинско предприятие "Обреди" за 120 546 лв. са сред планираните разходи в инфраструктура за годината. /б.ред. средствата за капиталови разходи са целева субсидия от държавата, а списъкът с обектите, които подлежат на ремонт, може да се променя през годината/. 

Бюджетът на Общината е основният документ за нейното нормално функциониране. Как съветниците ще коментират разписаните финанси и как ще гласуват бюджета, ще стане ясно във вторник. 

 

Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество
От 10 юли т.г. започна предварителен обход за Преброяване 2021
Общество
Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Полицията в Габрово благодари на протестиращите за толерантността
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
Документите за парични обезщетения от НОИ - само по електронен път
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество