Търсене

Под мотото "70 години произвеждаме смесители" в Завода за санитарна арматура бе открита ретроспективна изложба

Емилия Димитрова
Под мотото

Отляво надясно: Красимир Копчев, Емил Гатев, Иван Иванов, Ценка Кокорска, Иван Трънков, Ярослав Дончев, снимка: "Севлиево онлайн"

Емоционално - така най-общо могат да се нарекат годишнините и честванията, с които от "Идеал Стандарт-Видима" отбелязват знакови годишнини от историята на компанията. Не беше по-различно и днес, при откриването на рестроспективната изложба по повод навършването на 70 години, откакто в Севлиево се произвежда санитарна арматура. Събитието съвпада и с друго знаково - 30 години откакто производството в Севлиево е част от семейството на "Идеал Стандарт". 

Началото

всъщност е много по-отдавна. През 1920 г. в Севлиево се заговорва за леярство. Първите леяри са занаятчии. През 1934 г. е основана кооперация "Труд", която произвежда готварски печки, лозаропръскачки и други тенекеджийски изделия. Тази кооперация е първообраза на днешния Завод са санитарна арматура. През 1951 г. на 1 юли, кооперацията е преименувана в Държавно индустриално предприятие "Стоян Бъчваров".

На 1 август 1952 г. с постановление на Министерския съвет производството на водопроводна арматура се прехвърля от софийското предприятие "Батерия" към Държавното предприятие "Стоян Бъчваров", а през следващата година се прерхвърля и производството от друго държавно предприятие - "Руда" - София. Отлята е първата канела и с това се слага началото на нов профил на предприятието - производство на санитарна арматура.

До 1956 г. е усвоено изцяло производството, което тогава се отличава с много ръчен труд, липса на механизация, ниска квалификация на работниците и липса на техническа документация. 

Символ на Севлиево

е "Идеал Стандарт-Видима". Никой не може да отрече огромният принос на компанията за промяна облика на града, подкрепата за редица инициативи, инвестиции, нововъдения и изключителна социална ангажираност. За всичко това говори изпълнителният директор Ярослав Дончев, който определи работата в "Идеал Стандарт-Видима" като дълг, гордост и чест, "за да надграждаме историята". 

Изображение - 11172Емил Гатев и Ярослав Дончев, снимка: "Севлиево онлайн"  

За 20 години в компанията видях как тя расте и се надгражда, сподели директорът на Завода за санитарна арматура Емил Гатев, като не скри, че денят е особено вълнуващ за него. От позицията на днешния ден той вижда промяната, възможна благодарение труда на хората, дисциплината, желанието за работа и постигането н успехи. А когато всяко едно от изброените е налице, има намаляване на ръчния труд, навлизане все повече на механизация и перфектна документация, каквато нямат дори в централата на компанията. 

Емил Гатев и Ярослав Дончев, отдадоха дължимото на

инж. Васил Кънев, с когото "започва най-новата история на "Идеал Стандарт-Видима",

както подчерта Гатев. За инж. Кънев бе и първият плакет на признателност, който Ярослав Дончев се ангажира лично да предаде (Васил Кънев не присъства на събитието поради заболяване). 

Изображение - 11173Красимир Копчев (в срадата) с Емил Гатев и Ярослав Дончев, снимка: "Севлиево онлайн"  

Емил Гатев изброи имената на първите мъже, положили началото на днешната компания, спомена имената на всички директори, конструктори, главни инженери и онези служители, които са допринесли за израстването на компанията и нейното утвърждаване като водещ производител на санитарна арматура в света. Защото, както и Ярослав Дончев подчерта, почти всяко домакинство в света ползва продукти на "Идеал Стандарт-Видима". Няма как да е по друг начин, щом за 70 години компанията е произвела над 150 млн. изделия за 100 страни в цял свят. 

Как се изтърколиха тези години

се питали много пъти Красимир Копчев и Васил Кънев, сподели самията Копчев при получаването на плакет за заслуги. И си отговори: "Когато твориш и създаваш с правилните хора, не усещаш времето". 

Изображение - 11174Ценка Кокорска е започнала работа в компанията през 1968 г., снимка: "Севлиево онлайн"  

Като най-ценните уроци са онези, които сме учили един от друг, определи годините си в компанията

Ценка Кокорска, която е започнала работа в нея през 1968 г.

От първия директор Тодор Иванаков научила да отсява важното от второстепенното. От Васил Кънев, че винаги има какво още да се направи за града и обществото. А от Красимир Копчев никога да не хабиш енергия за нещо, която не носи стойност, т.е. за минали и непоправими неща. 

Плакети получиха още Иван Иванов и Иван Трънков. 

Така в спомени, благодарности, емоции и вълнения премина денят, в който в "Идеал Стандарт-Видима" бе открита изложбата "70 години произвеждаме смесители". И ако някой си мисли, че шумът е много за една изложба, трябва да се зарови в годините, фактите и обстоятелствата, които са в основата на днешната "Идеал Стандарт-Видима". Във фотографиите и текстовете към тях са описани датите и имената на събитията, но само онези, които са били участници в тях, най-добре знаят цената на постигнатото.  

Работниците и служителите, в това число и бившите, на "Идеал Стандарт-Видима", които желят да видят изложбата, могат да го направят до края на септември в завода за санитарна арматура. През октомври изложбата ще бъде експонирана в тренинг центъра на дружеството (бившият РУМ в центъра на града), за да могат всички севлиевци и гостите на Севлиево за празниците на града, да станат съпричастни със стъпките към успеха на една световна компания, позиционирана в Севлиево. 

 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!