Поход на книгите и в Градска библиотека Севлиево

През месец април книгите за шести път осъществиха своя поход към читателите.

„Походът на книгите” е национална кампания на Асоциация „Българска книга” и  Българската библиотечно – информационна асоциация, чиято цел е насърчаване на четенето и общуването с книгите, които са носители на непреходните ценности в човешката история и култура.

Неслучайно Походът на книгите се осъществява от 2 до 23-ти април всяка година. Това са двете дати, на които книгите празнуват.  На 2 април е роден Ханс Кристиан Андерсен – един от най-обичаните създатели на приказки, с които израстват децата. На този ден се чества Международният ден на детската книга. А 23 април е обявен от ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право.

В националната кампания се включват библиотеки от цялата страна с различни инициативи. Една от тях е Маратонът на четенето, чиято цел е да се популяризират повече книги сред  децата и четенето да стане едно от любимите им занимания. Тази година нашият Маратон на четенето премина в началните класове на ОУ „Стефан Пешев”. Ние, заедно с една много малка част от детските книги на Градска библиотека, гостувахме на учениците от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас. Желанието ни беше да им покажем, че в библиотеката има не само задължителните за учебния материал, а и такива, с които могат да се забавляват и да прекарват приятно свободното си време, да научават нови неща, различни от тези в учебниците. И, мисля, че мисията ни беше успешна.

Другата инициатива, с която решихме да отбележим празниците на книгата, е Детският литературен конкурс „Моите приключения в света на книгите”. Поканихме в него да се включат всички малки и по-големи приятели на книгите, за които четенето е удоволствие, а прочетеното е извор на вдъхновение. Участниците можеха да избират от две теми – „Какво ми дават книгите?” и „Моите приключения в света на книгите” и бяха разделени в две възрастови групи – 1-4 клас и 5-7 клас. Бяхме наистина щастливи, когато децата започнаха да носят своите творби. По-кратки или по-дълги, написани на ръка на лист от тетрадка или в напечатан вариант – всички те отразяваха детските мисли и чувства. Искрени и неподправени, каквито само едно дете може да изрази. Истински.

На 26 април в Детския отдел на Градска библиотека бяха обявени резултатите от конкурса. Според решението на журито, по една творба от  двете възрастови групи беше отличена със „Специална награда”, а всички участници получиха „Грамота за участие” и подарък книжка.

В първа възрастова група специалната награда получи Росен Петков от 3б клас на ОУ”Стефан Пешев” за творбата си „Какво ми дават книгите”.

Във втора възрастова група специалната награда отиде при Даная Алейдин Чауш от 5а клас на СУ „Васил Левски” за есето „Книгата е прозорец към света”.

Грамотата за екипно участие е за създателите на приказката „Приключенията на маймунката Беки и нейните приятели” – ученици в СУ „Васил Левски”.

Заслугата за това, да има награда за всеки участник, е на книжарница „Златев” и г-жа Ваня Георгиева, която лично осигури някои от книжките. В края на награждаването Ваня Георгиева зарадва малките творци  с още един специален подарък– написаното от нея стихотворение „Книжке, любима…”.

Екипът на Градска библиотека благодари на всички деца, които се престрашиха да посегнат към белия лист и химикалката, да изразят своите мисли и чувства и да участват в конкурса. Благодарим и на всички учители и родители, които приеха присърце нашата идея и подкрепиха тези, които решиха да се включат. Надяваме се, че това ще бъде само началото на една добра традиция.

 

написано от Добрина Минкова 

 

 

 

 

213 абитуриенти в Севлиево са на матура днес
Образование
"Техник на транспортна техника" - перспективи в ПГТ в с. Градница
Образование
Започва кандидат-гимназиалната кампания, какво предстои
Образование
ПГТМ в с. Градница обявява прием за професия "Машинен техник"
Образование
Габрово е на четвърто място в страната по успех на матурата по БЕЛ
Образование
Седмокласниците на ПМГ в Габрово с най-висок успех на външното оценяване
Образование
Майстор в кухнята, но и на бара - възможно е с ПГТ "Пенчо Семов" в Габрово
Образование
Когато хлябът излиза изпод ръцете ти, ставаш голям поне колкото него
Образование
От името на Община Севлиево абитуриенти получиха почетни отличия
Образование
Стилиян Илиев получи наградата на бизнес сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
Абитуриентските балове в Севлиево ще бъдат на 27 и 28 юни
Образование
851 завършват 7 клас тази година в областта, 296 са в Севлиево
Образование
Производството на мляко и млечни продукти е традиционен занаят
Образование
Детските градини отвориха с половината от записаните деца
Образование
В гимназия "Ген. Иван Бъчваров" изпратиха випуск 2020
Образование
Заедно по време на изолация – един проект на клуб „New Lab“
Образование