Търсене

Поклонението пред Апостола на Свободата в Севлиево ще бъде през целия ден на 18 февруари в бившия конак

"Кажи ти, байо, моите и аз твоите кривици, па да се поправим и заедно да вървим, ако ще бъдем хора" - из писмо на Левски до Иван Кършовски, писано през 1871 г.
Поклонението пред Апостола на Свободата в Севлиево ще бъде през целия ден на 18 февруари в бившия конак

Паметната плоча на стената на турския конак, снимка: "Севлиево онлайн"

Севлиевският конак - първата спирка на Васил Левски, след като е заловен, на път за София, където е съден и обесен, и тази година ще затихне в минута мълчание. Мястото отдавна не е конак, но тревата, там, вляво на двора, пази спомена за тежките вериги, оковали Дякона. Това място, което днес е само трева, пази спомена за онази последна Нова година - 1873-та, която Левски посреща тук, в Севлиево. В утрото на 1 януари конвоят с него тръгва отново на път. 

Оттук, от Севлиево, Васил Иванов Кунчев, наричан от българите Дякона, Апостола, Левски, тръгна към своето бесило и оттам към своето безсмъртие.

За отдаване на почит към паметта и делото на Васил Левски от Исторически музей Севлиево канят гражданите на поклонение, насрочено за 10.30 ч. Тези, които не успеят да дойдат в този час, но желаят да отдадат почит на Апостола, могат да го направят в часовете между 9.00 и 17.00 ч., когато вратите на бившия конак ще бъдат отворени. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.