Търсене

Политическите партии не постигнаха съгласие за състава на РИК - Габрово

Политическите партии не постигнаха съгласие за състава на РИК -

Консултации за състав на РИК Габрово, свикани от областния управител, снимка: Областна администрация Габрово

На състоялите се в неделя при областния управител на Габрово консултации за състав на Районна избирателна комисия (РИК), която да произведе изборите на 14 ноември т.г., партиите и коалициите, представени в 46-то Народно събрание не постигнаха съгласие за състав на комисията. 

За председател е направено само едно предложение - адвокат Мария Недева от квотата на "ГЕРБ-СДС, която председателства РИК Габрово на двата избора през тази година. От коалиция „БСП за България" предложиха Юлия Ненова за секретар на РИК, но малко по-късно от „Изправи се, България! Ние идваме!" предложиха техен представител за секретар или заместник-председател.

Четири предложения постъпиха и за двете зам.-председателски места - от „Има такъв народ“, коалиция „Демократична България“, ДПС и коалиция  „Изправи се, България! Ние идваме!"

Тъй като нито една от партиите не отстъпи от заявеното желание, ЦИК ще назначи габровската РИК служебно.

Съгласно Изборния кодекс и решение на Централната избирателна комисия, когато при консултациите за състава на РИК не е постигнато съгласие, ЦИК назначава РИК въз основа на направените предложения на партиите и коалициите, участвали в консултациите.

Районната избирателна комисия в Габрово е от 13 члена, в това число председател, двама заместник-председатели и секретар, които не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция. Разпределението на квотите е на база представянето на политическите играчи на последния вот. За Габрово то е следното: по трима представители ще имат в комисията от „Има такъв народ" и ГЕРБ-СДС, по двама от „БСП за България", "Демократична България" и ДПС и един представител ще имат от "Изправи се, България! Ние идваме". 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.