Половин бисквита и три лъжици нишесте - порция човешко достойнство
Добра фантазия е нужна, за си представиш, че това е бисквитена торта

В пластмасовата кутия, която виждате, има половин бисквита и три лъжици нишесте. Това е десертът, който днес един от гражданите, ползващи храна от Домашния социален патронаж в Севлиево, е получил. Толкова бяха сипали жените, чиято работа е да разсипват храната в кутии. Други потребители имаха повече късмет и получиха кутия, наполовина пълна. Имаше и почти догоре пълна. 

Защо в тази кутия е сипано толкова малко? Въпросът зададох лично на жените, разсипващи храната тази сутрин, когато отидох в Социалния патронаж. Не ми отговориха. Нито ми позволиха да погледна в торбичките с останалата храна, отказаха да ми отворят и съдинките, приготвени за разнасяне на хората в селата. Не можели да ми покажат нищо без управителят да разреши. А управителят Станка Дадийска беше извън Патронажа. Попомилих служителките да й предадат да се чуем, след като се прибере. До този момент обаждане няма. Дори повече, г-жа Дадийска упорито е решила да отказва разговор и не отговаря и на мобилния си телефон. А на стационарния, където е работното й място, казват, че я няма и не знаят кога ще се прибере. 

Пълна липса на контрол при разсипването на храната - четири кофички с бисквитена торта, във всяка има различно количество, снимка: Севлиево онлайн

Това, че Станка Дадийска отказва контакт с медиите не е начин да избяга от отговорите, които Севлиево онлайн ще търси. Искаме да знаем дали сигналите, които получаваме относно качеството на предоставяната услуга "домашен социален патронаж" са основателни, както и какво прави тя и екипа й, за да задоволят нуждите на потребителите. Искаме да разберем каква е числеността на домашния социален патронаж към момента, след като от един месец храната се приготвя от външна фирма, спечелила обществена поръчка, кой следи за количеството храна, която хората получават, дезинфекцират ли се съдовете, в които се разнася храна за потребителите в селата, както и каква е съдбата на енергоспестяващото кухненско оборудване, което Общината закупи преди две години за нуждите на Патронажа.

Въпроси, чиито отговори биха осветлили работата в Патронажа. А на госпожа Дадийска напомням, че ръководи институция, която в голяма степен има общо с опазването на човешкото достойноство. То не струва половин бисквита и три лъжици нишесте.  

автор: Емилия Димитрова

Миролюба Бенатова обучава възрастни от региона на медийна грамотност
Общество
На 23 юли изтича срокът за плащане на междинните фактури за ток
Общество
„Какъв ви е проблемът“ – Севлиево унищожава дървета заради ремонт на тротоари
Общество
Помощта за отопление се увеличава с 27 лв.
Общество
"Капачки за бъдеще" купиха първата детска неонатална линейка
Общество
Млад мъж се е удавил в язовир "Александър Стамболийски"
Общество
Мъж от с. Богатово е хванат с над 2 промила, моторист пострада тежко в Габрово
Общество
Някъде там, в пустошта, при загърбените отговорности и човешката болка
Общество
Засега не се обмисля режим на водата, но никой не знае докога
Общество
Контролът по пътищата съвсем е изтърван
Общество
Пожарникарите съветват какво не бива в жегите, за да не стане пожар
Общество
Правителството прие промени към изискванията за млечните продукти
Общество
Асоциацията на европейските журналисти - България иска оставката на Гешев
Общество
Стартира GABROVO GREEN ACCELERATOR
Общество
„Властта говори! Открито” - във фейсбук страницата на правителството
Общество
Пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв. от 1 октомври
Общество