Половин бисквита и три лъжици нишесте - порция човешко достойнство
Добра фантазия е нужна, за си представиш, че това е бисквитена торта

В пластмасовата кутия, която виждате, има половин бисквита и три лъжици нишесте. Това е десертът, който днес един от гражданите, ползващи храна от Домашния социален патронаж в Севлиево, е получил. Толкова бяха сипали жените, чиято работа е да разсипват храната в кутии. Други потребители имаха повече късмет и получиха кутия, наполовина пълна. Имаше и почти догоре пълна. 

Защо в тази кутия е сипано толкова малко? Въпросът зададох лично на жените, разсипващи храната тази сутрин, когато отидох в Социалния патронаж. Не ми отговориха. Нито ми позволиха да погледна в торбичките с останалата храна, отказаха да ми отворят и съдинките, приготвени за разнасяне на хората в селата. Не можели да ми покажат нищо без управителят да разреши. А управителят Станка Дадийска беше извън Патронажа. Попомилих служителките да й предадат да се чуем, след като се прибере. До този момент обаждане няма. Дори повече, г-жа Дадийска упорито е решила да отказва разговор и не отговаря и на мобилния си телефон. А на стационарния, където е работното й място, казват, че я няма и не знаят кога ще се прибере. 

Пълна липса на контрол при разсипването на храната - четири кофички с бисквитена торта, във всяка има различно количество, снимка: Севлиево онлайн

Това, че Станка Дадийска отказва контакт с медиите не е начин да избяга от отговорите, които Севлиево онлайн ще търси. Искаме да знаем дали сигналите, които получаваме относно качеството на предоставяната услуга "домашен социален патронаж" са основателни, както и какво прави тя и екипа й, за да задоволят нуждите на потребителите. Искаме да разберем каква е числеността на домашния социален патронаж към момента, след като от един месец храната се приготвя от външна фирма, спечелила обществена поръчка, кой следи за количеството храна, която хората получават, дезинфекцират ли се съдовете, в които се разнася храна за потребителите в селата, както и каква е съдбата на енергоспестяващото кухненско оборудване, което Общината закупи преди две години за нуждите на Патронажа.

Въпроси, чиито отговори биха осветлили работата в Патронажа. А на госпожа Дадийска напомням, че ръководи институция, която в голяма степен има общо с опазването на човешкото достойноство. То не струва половин бисквита и три лъжици нишесте.  

автор: Емилия Димитрова

Какво правят в Габрово с премахнатите опасни дървета?
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Как кметският футболен клуб в Габрово излезе със 145 хил. лв. пред съперниците си
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
Неправоспобен е с опасност за живота след катастрофа
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
Първи заседания проведоха комисиите за преброяването през 2021 г.
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
От петък се допускат външни търговци на панаирната площадка
Общество