Търсене

Положителни са първите резултати от обучението чрез работа

Положителни са първите резултати от обучението чрез работа

На стегната и стилна импровизирана церемония снощи в Професионалната гимназия по механоелектротехника „Ген. Иван Бъчваров“ отчетоха работата през първия учебен срок по проекта „Домино“ на Конфедерация Швейцария, по който в училището се обучават две паралелки дуално обучение, популярно и като обучение чрез работа.

Изображение - 2186 Севлиевската гимназия е единственото училище в страната, което през тази учебна година реализира прием в две паралелки - специалност „Машини и системи с ЦПУ“ и специалност „Електрообзавеждане на производството“. А партньори на училището са „Идеал Стандарт - Видима”, АББ „България”, „ЕМКА” и „Хамбергер България”.

Изображение - 2187 Директорът на гимназията Ани Андреева направи ретроспекция на свършеното по проекта от началото на учебната година – от визитата на 15 септември на Ролан Питон -ръководител на швейцарския офис за сътрудничество в България и Петя Евтимова - ръководител на eкипа за управление ДОМИНО, през посещенията на учениците във фирмите-партньори, до дарението, предоставено от АББ България – работилница по електротехника през първия срок и оборудване за специалността електротехник, което гимназията ще получи през втория срок.

Изображение - 2188 „Ние сме убедени в ползата на тази иновативна форма на обучение“, подчерта Ани Андреева, като обясни, че за учениците предстои освен работа в реална работна среда, което води след себе си друг вид опит, но и ще ги направи по-конкурентоспособни, с което по-бързо ще се реализират на пазара на труда след завършването си.

Изображение - 2189 Класният ръководител на едната паралелка Ивелина Колева разказа пред родителите на учениците, обучаващи с в дуалните паралелки, за посещението на производствената площадка на завода за санитарна керамика на „Идеал Стандарт-Видима“, а ученичката Ани Василева от 9 В клас разказа за посещението на нейния клас в завода на АББ България.

Финалът бе най-вълнуващата част за учениците. Всеки от тях получи по 225 лв. за първия учебен срок – по 50 на месец, предоставени като стипендии по проекта „Домино“.

Петдесет и двама ученици от VIII и IX клас в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ се обучават от тази учебна година дуално обучение. Отчитането на работата по проекта стана в присъствието на техните родители. 

автор: Емилия Димитрова

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!