Положителни са първите резултати от обучението чрез работа

На стегната и стилна импровизирана церемония снощи в Професионалната гимназия по механоелектротехника „Ген. Иван Бъчваров“ отчетоха работата през първия учебен срок по проекта „Домино“ на Конфедерация Швейцария, по който в училището се обучават две паралелки дуално обучение, популярно и като обучение чрез работа.

Севлиевската гимназия е единственото училище в страната, което през тази учебна година реализира прием в две паралелки - специалност „Машини и системи с ЦПУ“ и специалност „Електрообзавеждане на производството“. А партньори на училището са „Идеал Стандарт - Видима”, АББ „България”, „ЕМКА” и „Хамбергер България”.

Директорът на гимназията Ани Андреева направи ретроспекция на свършеното по проекта от началото на учебната година – от визитата на 15 септември на Ролан Питон -ръководител на швейцарския офис за сътрудничество в България и Петя Евтимова - ръководител на eкипа за управление ДОМИНО, през посещенията на учениците във фирмите-партньори, до дарението, предоставено от АББ България – работилница по електротехника през първия срок и оборудване за специалността електротехник, което гимназията ще получи през втория срок.

„Ние сме убедени в ползата на тази иновативна форма на обучение“, подчерта Ани Андреева, като обясни, че за учениците предстои освен работа в реална работна среда, което води след себе си друг вид опит, но и ще ги направи по-конкурентоспособни, с което по-бързо ще се реализират на пазара на труда след завършването си.

Класният ръководител на едната паралелка Ивелина Колева разказа пред родителите на учениците, обучаващи с в дуалните паралелки, за посещението на производствената площадка на завода за санитарна керамика на „Идеал Стандарт-Видима“, а ученичката Ани Василева от 9 В клас разказа за посещението на нейния клас в завода на АББ България.

Финалът бе най-вълнуващата част за учениците. Всеки от тях получи по 225 лв. за първия учебен срок – по 50 на месец, предоставени като стипендии по проекта „Домино“.

Петдесет и двама ученици от VIII и IX клас в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ се обучават от тази учебна година дуално обучение. Отчитането на работата по проекта стана в присъствието на техните родители. 

автор: Емилия Димитрова

Седмокласниците на ПМГ в Габрово с най-висок успех на външното оценяване
Образование
851 завършват 7 клас тази година в областта, 296 са в Севлиево
Образование
"Техник на транспортна техника" - перспективи в ПГТ в с. Градница
Образование
Стилиян Илиев получи наградата на бизнес сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
Майстор в кухнята, но и на бара - възможно е с ПГТ "Пенчо Семов" в Габрово
Образование
Производството на мляко и млечни продукти е традиционен занаят
Образование
Драгомир Денчев - лауреат националната олимпиада по техническо чертане
Образование
Започва кандидат-гимназиалната кампания, какво предстои
Образование
Абитуриентските балове в Севлиево ще бъдат на 27 и 28 юни
Образование
Балът за прием в Математическата гимназия в Габрово е най-висок
Образование
Излязоха резултатите от първото класиране за гимназиите
Образование
ПГТМ в с. Градница обявява прием за професия "Машинен техник"
Образование
От името на Община Севлиево абитуриенти получиха почетни отличия
Образование
Габрово е на четвърто място в страната по успех на матурата по БЕЛ
Образование
Заедно по време на изолация – един проект на клуб „New Lab“
Образование
В гимназия "Ген. Иван Бъчваров" изпратиха випуск 2020
Образование