Понякога и болката е начин да обичаш, споделя Елена Христова
Елена Христова

На 29 ноември 2018 г. в малката зала на читалище“Развитие-1870“ гостува Елена Христова – поетеса от Габрово, позната на севлиевци като бивша водеща на новините в КИВИ телевизия. В залата имаше хора на всякаква възраст, които познаваха Елена не само от екрана, а и като творец, автор на 5 стихосбирки, от които три представени и в Севлиево: „Червено на вкус“, „Очи, на цвят солени“ и „Мида в чекмедже“.

Тя беше представена от Даниела Йорданова като невероятна поетеса и човек с изострена чувствителност, с усет към красивото, към нещата и хората: „Епистоларният роман „Лекарство срещу рак“ е нещо ново в жанровото многообразие на творчеството й.

Това е роман за обичта, за светлината в края на тунела,

за нещата, заради които си струва да се бориш. И да, той е истински, писмата са истински. В него е цялата Елена – с грижата си за другия и с обичта си, с топлината и надеждата, с вярата си в чудото. И да, това са писма, писани от поет по душа – дори когато пише в битов план, от думите й лъха поезия.“

Елена Христова говори за последната си книга „Лекарство срещу рак" и разказа нейната история, която дълбоко докосна всички в залата. Тя е посветена на нейната приятелка Яна Максимова – управител на печатница ЕКС-ПРЕС - Габрово, починала от рак преди две години.

Самата книга е съставена от писмата, които Елена и Яна си разменят,

докато Яна се бори с рака. Елена разказа как се запознава с Яна, как стават толкова близки и как тя иска да й помогне с цената на всичко. „Животът ми беше само писма до нея, другото съществуваше между другото“ – споделя Елена. „Толкова обич не може да не свърши работа!...Понякога и болката е начин да обичаш.“

В началото, когато Елена започва да праща писма на Яна, й обещава, че когато оздравее, ще съберат тези писма и ще направят от тях книга, но за съжаление книгата излиза заради смъртта на Яна, а не заради нейното оздравяване. В нея писмата са нередактирани – с автентичен правопис и недоизказани мисли, с липсваща пунктуация от препускане по клавишите, но затова пък толкова истински! В тях Яна й пише: „Ти си моята връзка, прозорец, доза!“

С тази книга Елена Христова иска да запази паметта на Яна Максимова

и да покаже на хората колко добър човек, творец и приятел е Яна. В нейна чест Елена организира конкурс за съвременна приказка „Яна Максимова“, чието първо издание приключи предишния ден в Актовата зала на Националната Априловска гимназия – Габрово с награждаване на победителката Йоана Пеева. „Надявам се сребърният ключ с надпис: „Мисля да се справя“ да е нейната доза кураж във всяко следващо начинание!“ – сподели поетесата.

Въпросите в края на срещата показаха колко много е въздействала Елена и книгата й върху присъстващите и в колко дълбоки кътчета на душата им е проникнала.

автор: Даниела Йорданова

Седем награди от „Звездици за Лора“ за "Upstream Voices”
Култура
В Историческия музей се открива изложба "Поетът с ватенката"
Култура
Данаил Лалев се оттегли от ръководството на Читалището
Култура
Ансамбъл "Тракия" и Илия Луков - на "Семе българско"
Култура
Тамплиерите отличиха художници, нарисували "Рицарят в мен"
Култура
В галерия "Видима" - Ненчо Русев с живопис и пластика
Култура
И шоуто започна. Шоуто на трио „Звън“ в Лондон
Култура
Кой е Емилиян Маринов, новият председател на "Развитие-1870"
Култура
Ученици дават живот на камъка
Култура
Ученици каменоделци откриват изложба в Севлиево
Култура
Галерия "Видима" откри изложба на Ненчо Русев
Култура
Народни хора за начинаещи - курсът започва на 4 април т.г.
Култура
Първа награда завоюва Лъчезар Иванов от "Звездици за Лора"
Култура
130 г. от рождението на Чарли Чаплин в Музея на хумора и сатирата
Култура
Среща с Кирил Божинов и рецитал - в Библиотеката
Култура
Гала и Антония са в клуб 2018 на фондация "Димитър Бербатов"
Култура