Понякога и болката е начин да обичаш, споделя Елена Христова
Елена Христова

На 29 ноември 2018 г. в малката зала на читалище“Развитие-1870“ гостува Елена Христова – поетеса от Габрово, позната на севлиевци като бивша водеща на новините в КИВИ телевизия. В залата имаше хора на всякаква възраст, които познаваха Елена не само от екрана, а и като творец, автор на 5 стихосбирки, от които три представени и в Севлиево: „Червено на вкус“, „Очи, на цвят солени“ и „Мида в чекмедже“.

Тя беше представена от Даниела Йорданова като невероятна поетеса и човек с изострена чувствителност, с усет към красивото, към нещата и хората: „Епистоларният роман „Лекарство срещу рак“ е нещо ново в жанровото многообразие на творчеството й.

Това е роман за обичта, за светлината в края на тунела,

за нещата, заради които си струва да се бориш. И да, той е истински, писмата са истински. В него е цялата Елена – с грижата си за другия и с обичта си, с топлината и надеждата, с вярата си в чудото. И да, това са писма, писани от поет по душа – дори когато пише в битов план, от думите й лъха поезия.“

Елена Христова говори за последната си книга „Лекарство срещу рак" и разказа нейната история, която дълбоко докосна всички в залата. Тя е посветена на нейната приятелка Яна Максимова – управител на печатница ЕКС-ПРЕС - Габрово, починала от рак преди две години.

Самата книга е съставена от писмата, които Елена и Яна си разменят,

докато Яна се бори с рака. Елена разказа как се запознава с Яна, как стават толкова близки и как тя иска да й помогне с цената на всичко. „Животът ми беше само писма до нея, другото съществуваше между другото“ – споделя Елена. „Толкова обич не може да не свърши работа!...Понякога и болката е начин да обичаш.“

В началото, когато Елена започва да праща писма на Яна, й обещава, че когато оздравее, ще съберат тези писма и ще направят от тях книга, но за съжаление книгата излиза заради смъртта на Яна, а не заради нейното оздравяване. В нея писмата са нередактирани – с автентичен правопис и недоизказани мисли, с липсваща пунктуация от препускане по клавишите, но затова пък толкова истински! В тях Яна й пише: „Ти си моята връзка, прозорец, доза!“

С тази книга Елена Христова иска да запази паметта на Яна Максимова

и да покаже на хората колко добър човек, творец и приятел е Яна. В нейна чест Елена организира конкурс за съвременна приказка „Яна Максимова“, чието първо издание приключи предишния ден в Актовата зала на Националната Априловска гимназия – Габрово с награждаване на победителката Йоана Пеева. „Надявам се сребърният ключ с надпис: „Мисля да се справя“ да е нейната доза кураж във всяко следващо начинание!“ – сподели поетесата.

Въпросите в края на срещата показаха колко много е въздействала Елена и книгата й върху присъстващите и в колко дълбоки кътчета на душата им е проникнала.

автор: Даниела Йорданова

В Библиотеката: Тихомир Иванов за „Камино: Пътят на завръщането“
Култура
Мая Ананиева направи дарение на галерия "Асен и Илия Пейкови"
Култура
Понякога и болката е начин да обичаш, споделя Елена Христова
Култура
Надежда Ботева бе в екипа, открил кръст с частица от Христовото разпятие
Култура
Тихомир Иванов представи „Камино – пътят на завръщането“
Култура
Първа самостоятелна изложба откри Велизар Захариев
Култура
Певците на СУ "Васил Левски" бяха с удостоени със "златен славей"
Култура
Пет награди за „Upstream Voices” от "Сребърна Янтра“
Култура
За семейството - в Деня на християнското семейство, в библиотеката
Култура
Румяна Халачева представи "Дълбините на древността"
Култура
"Северняшки гайтани" ще разлюлее зала "Дан Колов" на 13 октомври
Култура
С "Имало едно време..." започва легендата за стъклото
Култура
Фотоконкурс „Няма нищо по-хубаво от дъждовното време“
Култура
Перфектното звучене на трио "Звън" усъмни жури в синбеците
Култура
Сградата на Регионалния исторически музей - национален паметник на културата
Култура
Гала Ботева на върха - с награда на кмета на Шумен
Култура