Понякога и болката е начин да обичаш, споделя Елена Христова
Елена Христова

На 29 ноември 2018 г. в малката зала на читалище“Развитие-1870“ гостува Елена Христова – поетеса от Габрово, позната на севлиевци като бивша водеща на новините в КИВИ телевизия. В залата имаше хора на всякаква възраст, които познаваха Елена не само от екрана, а и като творец, автор на 5 стихосбирки, от които три представени и в Севлиево: „Червено на вкус“, „Очи, на цвят солени“ и „Мида в чекмедже“.

Тя беше представена от Даниела Йорданова като невероятна поетеса и човек с изострена чувствителност, с усет към красивото, към нещата и хората: „Епистоларният роман „Лекарство срещу рак“ е нещо ново в жанровото многообразие на творчеството й.

Това е роман за обичта, за светлината в края на тунела,

за нещата, заради които си струва да се бориш. И да, той е истински, писмата са истински. В него е цялата Елена – с грижата си за другия и с обичта си, с топлината и надеждата, с вярата си в чудото. И да, това са писма, писани от поет по душа – дори когато пише в битов план, от думите й лъха поезия.“

Елена Христова говори за последната си книга „Лекарство срещу рак" и разказа нейната история, която дълбоко докосна всички в залата. Тя е посветена на нейната приятелка Яна Максимова – управител на печатница ЕКС-ПРЕС - Габрово, починала от рак преди две години.

Самата книга е съставена от писмата, които Елена и Яна си разменят,

докато Яна се бори с рака. Елена разказа как се запознава с Яна, как стават толкова близки и как тя иска да й помогне с цената на всичко. „Животът ми беше само писма до нея, другото съществуваше между другото“ – споделя Елена. „Толкова обич не може да не свърши работа!...Понякога и болката е начин да обичаш.“

В началото, когато Елена започва да праща писма на Яна, й обещава, че когато оздравее, ще съберат тези писма и ще направят от тях книга, но за съжаление книгата излиза заради смъртта на Яна, а не заради нейното оздравяване. В нея писмата са нередактирани – с автентичен правопис и недоизказани мисли, с липсваща пунктуация от препускане по клавишите, но затова пък толкова истински! В тях Яна й пише: „Ти си моята връзка, прозорец, доза!“

С тази книга Елена Христова иска да запази паметта на Яна Максимова

и да покаже на хората колко добър човек, творец и приятел е Яна. В нейна чест Елена организира конкурс за съвременна приказка „Яна Максимова“, чието първо издание приключи предишния ден в Актовата зала на Националната Априловска гимназия – Габрово с награждаване на победителката Йоана Пеева. „Надявам се сребърният ключ с надпис: „Мисля да се справя“ да е нейната доза кураж във всяко следващо начинание!“ – сподели поетесата.

Въпросите в края на срещата показаха колко много е въздействала Елена и книгата й върху присъстващите и в колко дълбоки кътчета на душата им е проникнала.

автор: Даниела Йорданова

Библиотеката представя "Пътят между културите" и Петко Хинов
Култура
Галерия „Видима“ открива сезона с Татяна Харизанова
Култура
Фонд "Ирина" - една от най-добрите колекции с картини в България
Култура
Петко Хинов представи 12 книги с превод от китайски език
Култура
Деца откриват изложба с православни икони
Култура
Малките иконописци от „ВВ Арт“ подредиха изложба
Култура
Експонати от Хоталич - в изложбата "Българска археология"
Култура
"Идеал Стандарт-Видима" подари климатик на Библиотеката
Култура
Изложбата "Огледани в Духовно огледало" тръгва от Севлиево
Култура
Първа самостоятелна изложба на Боряна Кънчева
Култура
"Животът като препинателен знак" издаде Милка Балинова
Култура
Гран при за Симона Захариева от „Път към славата“
Култура
Два концерта в Лондон ще има през февруари трио "Звън"
Култура
Петър Първанов и една изложба с икони на светци и...герои
Култура
Игор Колбасов: "Вие сте приятели на Ирина, значи сте и мои приятели"
Култура
Художници от цялата страна с обща изложба в памет на Ирина Колбасова
Култура