Посланикът на Русия откри кабинет по руски език в СУ "В. Левски"

Извънредният и пълномощен посланик на Руската Федерация в Република България Анатолий Макаров и директорът на Московския културно-делови център "Дом на Москва" в София Борис Громов срязаха лентата пред новия кабинет за изучаване на руски език в СУ "Васил Левски". Двамата дойдоха в Севлиево заедно с екип на Посолството на Русия по покана на училищното ръководство. Сред гостите на събитието бяха  Кирил Викторович Рынза- съветник по въпросите на културата в Посолството на Руската федерация в България и Станка Шопова - председател на фондация "Устойчиво развитие за България".

И ако в началото на визитата им престоят бе белязан по-скоро от делова атмосфера, то в края всички бяха развълнувани и не криеха удоволствието си от времето, прекарано с децата от Севлиево, изучаващи руски език. А те, учениците, се раздадоха за гостите си. До един вложиха цялото си старание и умения да говорят езика на Пушкин в сентенциите и афоризмите, които цитираха, в песните, които изпяха и в танца, който изтанцуваха - с плам, типично по руски. 

Новият кабинет по руски език в средното училище е оборудван изцяло със средства на "Дом на Москва" в София. Оборудването включва компютри, таблети, интерактивна дъска и литература.

"Скъпи деца, няма други такива два народа, както руският и българският, които да имат толкова близки хилядолетни взаимоотношения", обърна се към учениците, които учат руски език Борис Громов на перфектен български. И пожела на децата един ден да говорят руски по-добре, отколкото той български.

"С огромно чувство на радост и добра енергия оставам от срещата си с вас", каза Неговото Превъзходителство посланик Макаров. И обеща, че при първа възможност пак ще дойде в училището.

От Севлиево посланикът отнесе литография на първата сграда на училището и летописа на севлиевската гимназия. А остави комплекти с учебни помагала и руска литература, които ще бъдат в помощ на учениците, които изучават руски език в гимназията.

В момента 140 деца в СУ "Васил Левски" учат руски език. Тези от гимназиалната и прогимназиална степен в часовете по ЗИП /задължително-избираем предмет/, а по-малките - като СИП /свободно избираем предмет/.

 

написано от: Емилия Димитрова

фоторепортер: Минчо Тодоров   

851 завършват 7 клас тази година в областта, 296 са в Севлиево
Образование
Започва кандидат-гимназиалната кампания, какво предстои
Образование
В гимназия "Ген. Иван Бъчваров" изпратиха випуск 2020
Образование
Габрово е на четвърто място в страната по успех на матурата по БЕЛ
Образование
Стилиян Илиев получи наградата на бизнес сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
Драгомир Денчев - лауреат националната олимпиада по техническо чертане
Образование
Производството на мляко и млечни продукти е традиционен занаят
Образование
Абитуриентските балове в Севлиево ще бъдат на 27 и 28 юни
Образование
Заедно по време на изолация – един проект на клуб „New Lab“
Образование
Детските градини отвориха с половината от записаните деца
Образование
Майстор в кухнята, но и на бара - възможно е с ПГТ "Пенчо Семов" в Габрово
Образование
От името на Община Севлиево абитуриенти получиха почетни отличия
Образование
"Техник на транспортна техника" - перспективи в ПГТ в с. Градница
Образование
Когато хлябът излиза изпод ръцете ти, ставаш голям поне колкото него
Образование
Седмокласниците на ПМГ в Габрово с най-висок успех на външното оценяване
Образование
ПГТМ в с. Градница обявява прием за професия "Машинен техник"
Образование