Търсене

Повдигнаха две обвинения на бракониер за убийство на благороден елен

Повдигнаха две обвинения на бракониер за убийство на благороден

Снимка на Diana Parkhouse от Pixabay

Две обвинения бяха повдигнати срещу мъж на 52 г. от Севлиево, за когото се установи, че е убил благороден елен. Едното обвинение е за убийството на животното, а второто за незаконното самоделно оръжие, намерено в него. 

По първото обвинение наказанието, предвидено в закона, е лишаване от свобода до една година или глоба от 100 до 300 лв. По обвинението за незаконно притежаваното оръжине, наказанието, което може да получи обвиняемия е лишаване от свобода от две до осем години. 

Тригодишният благороден елен бе убит в нощта на 10 срещу 11 април т.г. край махала Табашко, в землището на севлиевското село Кръвеник. Деянието бе установено от екип на горската стража към Северноцентрално държавно предприятие – Габрово на следващия ден, 11-ти април, при рутинен обход на района. 

Горските служители забелязали кървави следи по пътното платно. Проследили дирята и открили място край малък водоем, на което ясно личало, че е отстреляно животно. Продължили да следват дирите, които ги отвели до кръв и козина по асфалта, виждали се и кални следи от автомобил. Още тогава стражарите бяха заключили, че най-вероятно трупът на елена е бил завързан за автомобил и влачен. По-нататъшните дири отвели горските служители до къща, отдалечена от останалите в района, в чийто двор имало остатъци от кръв и първична обработка на месо, въпреки очевидните опити да бъде почистено. В близост се натъкнали на два найлонови плика - в единия имало глава на благороден елен, в другия - заден бут от животното. Намерено е също и заредено нарезно ловно оръжие с оптика, за което по-късно бе установено, че е незаконно.

По това време на годината ловът на дивеч е забранен, съгласно Закона за лова и опазване на дивеча период, а ловът на благороден елен е забранен целогодишно.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!