Търсене

Повече от половината общински пътища на Севлиево са в лошо състояние

Повече от половината общински пътища на Севлиево са в лошо състо

От 287 км общинска пътна мрежа 162 км са в лошо експлоатационно състояние, твърди министър Петя Аврамова

от Емилия Димитрова

Повече от половината от общинската пътна мрежа на територията на община Севлиево е в лошо експлоатационно състояние. В цифри това са 162 от общо 287 км. Не е по-добро състоянието и на останалите пътища - в незадоволително състояние за 107 км, в задоволително - 17.5 км. На практика на територията на община Севлиево няма и километър общинска пътна мрежа в добро състояние.

В същото време през последните две години в Министерството на регионалното развитие и благоустройство не са постъпвали искания от Община Севлиево за финансово подпомагане експлоатационното състояние на общинската пътна мрежа на нейната територия. 

Това става ясно от отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова на въпрос на народния представител Кристина Сидорова (пълния текст на отговора може да бъде видян  тук ).

През територията на община Севлиево преминават 11 републикански пътища с общка дължина 174 км. От тях само 71 км са в добро състояние, в средно 56 км и в лошо 48 км. Информацията е съгласно годишният отчет на агенция "Пътна инфраструктура" за 2019 г., тъй като отчетът за 2020 г. все още не е представен, уточнява министър Аврамова. 

Към момента е възложено изготвянето на технологични проекти за два превантивни пътни ремонта - Кръвеник - Стоките - Батошево - Горна Росица - Гъбене и Кормянско - Малък Вършец - Крамолин. Първият участък е с дължина 22 км и за ремонта му са заложени почти 178 хил. лв. , вторият е с близо километър по-къс, стойността му е 156 хил. лв. (и двете суми са с ДДС).

Технологичните проекти ще изготви дружеството по задълженията и договорите "Консорциум Габрово - 19-24,  в което влизат „Пътни строежи - Велико Търново“, Пътстрой Габрово“ и „Инфрастроежи“ Севлиево. Дружеството има договор с АПИ за поддръжка на републиканските пътища в област Габрово за 5 години на стойност 14.5 млн. лв. Срокът, в който проектите за ремонт трябва да са готови е 30 април т.г. 

Със затоплянето на времето предстои дълго чаканият ремонт на пътя Севлиево - Богатово. Ремонтът е възложен още през октомври миналата година. Предстои изцяло да бъде обновен участък от 4.7 км на стойност 3.2 млн. лв. с ДДС. В проекта освен основно преасфалтиране са планирани и ландшафтни дейности и озеленяване. 

Пътят към с. Богатово от години е осеян с дупки, причина за не един пътен инцидент, за щастие предимно с материални щети.

Изображение - 2292

Дупка през цялата половина на пътното платно за малко не стана причина за пострадали, снимка: "Севлиево онлайн"

През пролетта на 2018 г. огромна дупка в едната половина на пътното платно, с дължина 1.40 м, широка 1.80 м и дълбока 13 см стана причина водач за малко да се удари челно в идващ насреща автомобил. Дупката била върху цялата дясна лента на пътното платно и по никакъв начин не можела да се избегне, при положение, че насреща идва автомобил. Водачът се оказа само с две скъсани гуми. В последствие от Областно пътно управление в Габрово се ангажира с изкърпване на най-компрометираните участъци, а в бъдеще и с основен ремонт на пътя. На третата година от този случай очевидно времето за основен ремонт най-после е дошло.   

За малко под 20 хил. лв. ще бъдат укрепени две свлачища на два републикански пътя -  Кормянско - Крамолин - Сухиндол - Павликени и от границата с община Ловеч - Кръвеник - Стоките - Батошево. Към момента се правят проучвателни работи, които да дадат вероятните решения на свлачищните проблеми, казва МРРБ-министърът. 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!