Повече от половината общински пътища на Севлиево са в лошо състояние
От 287 км общинска пътна мрежа 162 км са в лошо експлоатационно състояние, твърди министър Петя Аврамова

от Емилия Димитрова

Повече от половината от общинската пътна мрежа на територията на община Севлиево е в лошо експлоатационно състояние. В цифри това са 162 от общо 287 км. Не е по-добро състоянието и на останалите пътища - в незадоволително състояние за 107 км, в задоволително - 17.5 км. На практика на територията на община Севлиево няма и километър общинска пътна мрежа в добро състояние.

В същото време през последните две години в Министерството на регионалното развитие и благоустройство не са постъпвали искания от Община Севлиево за финансово подпомагане експлоатационното състояние на общинската пътна мрежа на нейната територия. 

Това става ясно от отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова на въпрос на народния представител Кристина Сидорова (пълния текст на отговора може да бъде видян  тук ).

През територията на община Севлиево преминават 11 републикански пътища с общка дължина 174 км. От тях само 71 км са в добро състояние, в средно 56 км и в лошо 48 км. Информацията е съгласно годишният отчет на агенция "Пътна инфраструктура" за 2019 г., тъй като отчетът за 2020 г. все още не е представен, уточнява министър Аврамова. 

Към момента е възложено изготвянето на технологични проекти за два превантивни пътни ремонта - Кръвеник - Стоките - Батошево - Горна Росица - Гъбене и Кормянско - Малък Вършец - Крамолин. Първият участък е с дължина 22 км и за ремонта му са заложени почти 178 хил. лв. , вторият е с близо километър по-къс, стойността му е 156 хил. лв. (и двете суми са с ДДС).

Технологичните проекти ще изготви дружеството по задълженията и договорите "Консорциум Габрово - 19-24,  в което влизат „Пътни строежи - Велико Търново“, Пътстрой Габрово“ и „Инфрастроежи“ Севлиево. Дружеството има договор с АПИ за поддръжка на републиканските пътища в област Габрово за 5 години на стойност 14.5 млн. лв. Срокът, в който проектите за ремонт трябва да са готови е 30 април т.г. 

Със затоплянето на времето предстои дълго чаканият ремонт на пътя Севлиево - Богатово. Ремонтът е възложен още през октомври миналата година. Предстои изцяло да бъде обновен участък от 4.7 км на стойност 3.2 млн. лв. с ДДС. В проекта освен основно преасфалтиране са планирани и ландшафтни дейности и озеленяване. 

Пътят към с. Богатово от години е осеян с дупки, причина за не един пътен инцидент, за щастие предимно с материални щети.

Дупка през цялата половина на пътното платно за малко не стана причина за пострадали, снимка: "Севлиево онлайн"

През пролетта на 2018 г. огромна дупка в едната половина на пътното платно, с дължина 1.40 м, широка 1.80 м и дълбока 13 см стана причина водач за малко да се удари челно в идващ насреща автомобил. Дупката била върху цялата дясна лента на пътното платно и по никакъв начин не можела да се избегне, при положение, че насреща идва автомобил. Водачът се оказа само с две скъсани гуми. В последствие от Областно пътно управление в Габрово се ангажира с изкърпване на най-компрометираните участъци, а в бъдеще и с основен ремонт на пътя. На третата година от този случай очевидно времето за основен ремонт най-после е дошло.   

За малко под 20 хил. лв. ще бъдат укрепени две свлачища на два републикански пътя -  Кормянско - Крамолин - Сухиндол - Павликени и от границата с община Ловеч - Кръвеник - Стоките - Батошево. Към момента се правят проучвателни работи, които да дадат вероятните решения на свлачищните проблеми, казва МРРБ-министърът. 

 

 

Преброяване 2021 ще се проведе от 7 септември до 3 октомври
Общество
Близо 5000 са новите безработни в областта от началото на пандемията
Общество
Водата в област Габрово поевтинява с 3 % от Нова година
Общество
Храненето на медиците на първа линия е осигурено до 31 декември
Общество
Една емблема на Севлиево - Костадин Костадинов, загуби битката с Ковид
Общество
По-високи цени са в сила в Севлиево за някои услуги и общински такси
Общество
Брекзит: новите отношения между ЕС и Великобритания и Вие
Общество
Още пари за обхода на Габрово, трасето не било безопасно
Общество
11 670 лв. за деца дариха от "Идеал Стандарт-Видима"
Общество
През 2021 г. Община Севлиево ще разполага с рекордно голям финансов ресурс
Общество
Съдът отмени увеличението на данъка върху имотите в община Севлиево
Общество
Повече от половината общински пътища на Севлиево са в лошо състояние
Общество
Детските градини и началните училища отварят на 4 януари
Общество
МВР да осветли проверката от побоя на Димитър Кенаров, настоява АЕЖ
Общество
Тихомир Петков получи служебна благодарност от главния прокурор
Общество
ЕРП Север преустановява планираните прекъсвания на ток по празниците
Общество