Търсене

Правителството отзовава Пламен Георгиев като генерален консул във Валенсия

Правителството отзовава Пламен Георгиев като генерален консул въ

Пламен Георгиев, Пламен Георгиев Скрийншот от видео на RFE/RL

Правителството ще отзове бившия началник на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев като генерален консул на България във Валенсия, каза днес премиерът Кирил Петков преди началото на заседанието на Министерския съвет.

“Оттук нататък политическите назначения, и хора, чиято дейност не е свързана с мястото, на което отиват, особено в Министерство на външните работи, ще приключват“, заяви в на заседанието на кабинета министър-председателят като изтъкна, че стратегическа задача на правителството е за България да работят най-добрите професионалисти с опит и капацитет.

Пламен Георгиев беше назначен за консул във Валенсия през 2019 г. на фона на протести от българската общност, петиция срещу назначаването му и информация за недостатъчно владеене на езика – ниво на владеене А2, което е базово, или малко по-високото B1.

Пре есента на 2019 г. испанското издание „Ел Конфиденсиал“ публикува информация, цитирана по-късно от "Дневник", според която назначеният за генерален консул на България във Валенсия Пламен Георгиев, който е разследван у нас по т.нар. случай „Апартаментгейт“, ще получава заплата от около 3300 евро на месец. Освен това държавата ще плаща по 500 евро на жената на Георгиев. Още по 200 ще получава семейството и за всяко от децата си като за сметка на държавата ще са таксите за частните им училища. От бюджета на българското Външно министерство ще бъдат покривани и разходите за наем на апартамента на Георгиев, както и семейните му пътувания до България.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!