Търсене
Нови правила за контактните лица влизат в сила от 18 август 2022 г.

Преболедувалите Ковид-19 през последните 90 дни и тези с бустерна доза няма да бъдат поставяни под карантина

Севлиево онлайн
Карантината става 10 дни за заразени, 7 - за контактни лица

Под карантина няма да бъдат поставяни контактни лица, които в рамките на последните 90 дни, са преболедували Ковид-19, както и тези, които в рамките на последните 3 месеца имат завършен ваксинационен курс или поставена бустерна ваксина. Това обяви вчера на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Промяната влиза от утре, 18 август. От същата дата изолацията за хора с доказан лабораторно Ковид-19 се намалява от 10 на 7 дни, а карантината за контактните лица става 5 дни. За хората, които към момента са под карантина или изолация, т.е. тези в заварено положение, ще важи новия ред.

"В момента всички регионални здравни инспекции разполагат с достатъчно количество безплатни антигенни тестове, от които гражданите могат да се възползват. Работят и ваксинационни центрове. Предстои да се подпише анекс към Националния рамков договор за медицински дейности 2020-2022 г., което ще позволи със задна дата да се заплаща поставянето на ваксини срещу COVID-19, а общопрактикуващите лекари да издават направления за изследване с антигенни тестове. Преустановихме и практиката лекарите да събират по 5-10 пациенти, за да бъде отворен флакон от съответните ваксини. По този начин гарантираме навременен достъп на всеки желаещ да се имунизира". Това съобщи министърът на здравеопазването Асен Меджидиев. Според него решението дали човек да се ваксинира или не е лично, а задължението на Министерството на здравеопазването е да осигури възможност за ваксинация и тестване на всички граждани. 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за Народно събрание 2 октомври 2022