Търсене

Предизборната кампания не информира достатъчно избирателите. Политици обвиниха медиите в свои грехове

АЕЖ: Осъдително решение срещу журналисти показва дълбок порок в

Изминалата предизборна кампания не успя да осигури на избирателите адекватна информация за програмите и намеренията на политическите партии. Това се казва в разпространена днес позиция на Асоциацията на европейските журналисти.

Позицията отчита, че реален политически дебат почти не се случи и вместо това пейзажът беше наситен с взаимни нападки между политиците и популизъм.

Сериозен фактор бе и дезинформацията, която обслужва антиевропейски и антидемократични цели, отчитат от Асоциацията като подчертават, че публичното пространство е използвано за разпространение на откровено неверни тези като твърдението за изпращане на български войници в Украйна и за жалост те са получили широка публичност.

Президентът Румен Радев, който в последните две години основно управлява страната чрез служебни правителства, бе активен играч и в предизборната кампания чрез различни изказвания, в които остро атакуваше политическите си опоненти. Представител на президентството си позволи да оказва натиск на Нова ТВ и журналистката Антоанета Николова с твърдението, че в неин репортаж са направени “неправилни внушения”, обобщават от журналистическата организация.

В позицията се казва още, че заради изискванията на Изборния кодекс обществените медии БНТ и БНР са станали заложник на неадекватни формати и са били принудени да дадат национална трибуна на маргинални политици със странни и понякога дори изпълнени с омраза послания. Асоциацията на европейските журналисти смята, че е дошло време за реформиране на тези изисквания и се надява, че следващият парламент ще се заеме с тях.

"В последните дни на кампанията забелязахме атаки към медии от две политически формации. В различни свои изяви в страната лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов многократно реферира към медиите без да отчита, че именно по време на неговото управление България бе на последно място в ЕС в класацията на “Репортери без граници”. Пред привърженици Борисов обвинява медиите, че не са цитирали доклад на Държавния департамент, в който се говори за неговото арестуване, обявено за незаконно.

Бърза справка в интернет показва, че въпросният доклад присъства многократно в различни медии, включително споменатия арест. Също така голяма част от посочените в документа проблеми, свързани с медиите, са наследени именно от управлението на ГЕРБ", обобщават от асоциацията. Оттам отбелязват още, че "Възраждане" е другата партия, която атакува медии и журналисти по време на кампанията. "Представители на партията на няколко пъти обвиниха журналистите, че са им опоненти. Единствената “вина” на тези журналисти е, че в разговора с “Възраждане” се позовават на фактите, което явно представителите на “Възраждане” приемат за враждебност.

В заключение Асоциацията на европейските журналисти призовава всички медии и журналисти да спазват закона и етичните правила по време на изборите. "В същото време ще бъдем безкомпромисни към политици, които атакуват медии, или се опитват да им припишат свои грехове", категорични са журналистите.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.