Търсене

Председателят на габровската ТЕЛК е привлечен като обвиняем за подкуп

Прокуратурата иска отстраняването му от длъжност
Емилия Димитрова
ТЕЛК в Габрово спира да работи до 14 април

Председателят на габровската трудово-експертна лекарска комисия (ТЕЛК) д-р Цанко Дончев е привлечен като обвиняем за подкуп, потвърдиха от Окръжна прокуратура - Габрово. Прокуратурата поиска и отстраняването му от длъжността председател на ТЕЛК, за което предстои произнасяне на съда. 

Д-р Дончев е обвинеям по досъдебно производство за престъпление по чл. 301, ал. 1 от Наказателния кодекс. Въпросният текст гласи, че длъжностно лице, което поиска или приеме имотна или друг вид облага, за да извърши действие по служба,  се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.

От фактите, които прокуратурата съобщава става ясно, че действията срещу д-р Дончев са по сигнал. Досъдебното производство е конкретно за това, че на 16 ноември 2022 г. в Габрово, в кабинет в Консултативна поликлиника, в качеството си на длъжностно лице – председател на ТЕЛК към МБАЛ-град Габрово,  лекарят е приел сумата от 400 лева от пациент, а парите били, за да издаде експертно решение на ТЕЛК. 

Според източници на "Севлиево онлайн" работата по случая е започнала още на следващия ден, когато лекарят и хора от екипа му са били извикани в прокуратурата. 

По досъдебното производство са извършени редица следствени действия, сред които претърсване на работни и жилищни помещения, леки автомобили, както и личен обиск. Като свидетели са разпитани и множество лица, имащи отношение към изясняване на фактическата обстановка.

Работата по случая продължава под надзора на Окръжна прокуратура Габрово. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.