Търсене

Премиерът акад. Денков поиска от четирима министри до една седмица да предложат мерки срещу агресията

Премиерът акад. Денков поиска от четирима министри до една седмица да предложат мерки срещу агресията

Министрите на вътрешните работи, на труда и социалната политика, на правосъдието и на образованието и науката, трябва да предложат мерки срещу агресията, поиска министър-председателят Николай Денков днес преди началото на правителственото заседание.

Като начало в срок от една седмица четиримата трябва да идентифицират неработещите механизми за справяне с насилието в управляваните от тях сфери и да посочат какво трябва се предприеме, включително в системи извън изпълнителната власт, за да се обърне негативната тенденция.

Причина за спешните мерки е поредният случай на агресия срещу млада жена и липсата на адекватни действия от страна на правосъдната система. „Време е всеки от нас да поеме своята роля и отговорност, за да пресечем настъплението на агресията и болката в нашия живот“, заяви акад. Денков в началото на редовното правителствено заседание днес.

Премиерът подчерта, че органите на реда трябва да използват сила само когато е необходимо, а в останалото време да бъдат „сила на доброто“. „Който не разбира разликата, няма място в МВР“, заяви министър-председателят.

Акад. Денков призовава народните представители да приемат правилните закони, които защитават жертвите и не оставят вратички за измъкване на насилниците. Политиците трябва да дават положителен пример, а не публично да се държат агресивно, подчерта още премиерът.

Той се обърна и към прокурорите и съдиите, от които се очаква да използват правомощията си, за да защитят жертвите, а не насилниците. „Хората искат правосъдие, а не апатия и безразличие към човешката болка“, категоричен беше министър-председателят.

Министър-председателят прикани родителите и учителите да дават личен пример: „Една ваша добра постъпка, която да се запомни за цял живот, е по-важна от десет урока по морал.“

Според акад. Денков медиите и популярните личности в социалните мрежи също могат да помогнат в борбата с агресията, като показват доброто и красивото, вместо да рекламират насилието.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!