През февруари безработните внасят 24.40 лв. здравна вноска
На сайта на НАП всеки може да провери какво дължи със задна дата за здравно осигуряване, скрийншот: nap.bg

От 1 януари 2020 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 24,40 лв. за здраве. Промяната е свързана с увеличението на минималния осигурителен доход от началото на тази година, който вече е 610 лв.

Според Закона за здравното осигуряване неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен доход за самоосигуряващите се лица. Така, здравноосигурителната вноска за тях се изчислява в размер на 8% върху не по-малко от 305 лв. и не повече от 3000 лв. месечно.

От НАП напомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят, т.е. първата вноска от 24.40 лв. трябва да бъде направена до 25 февруари т.г.

Всички, за които тепърва възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7. Тя се подава в офиса на агенцията по постоянен адрес, в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски. Ако от 1 януари 2020 г. трябва сами да внасяте здравноосигурителни вноски, то следва да подадете декларация Образец 7 до 25 февруари. Санкцията за неподаване на декларацията е от 500 до 1000 лева.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца,  предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Здравноосигурителните права се възстановяват при условие, че се заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими здравноосигурителни вноски за този период.

Справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, гражданите могат да правят чрез електронната услуга на НАП на www.nap.bg, или по телефона на 0700 18 700, като услугата е автоматична и изисква въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. 

Болниците в Габрово и Севлиево ще лекуват пациенти с Covid 19
Здраве
Специалисти на "Медицински център-1" възобновяват прегледите
Здраве
Д-р Цанка Сиромахова (очни болести) преглежда на 8 април т.г.
Здраве
От днес: осем са новите случаи с Covid 19
Здраве
290 души са под домашна карантина в област Габрово
Здраве
Критично тежки случаи на коронавирус няма да се лекуват в Севлиево
Здраве
Изписана е 75-годишната габровка, една от първите с коронавирус у нас
Здраве
Пет са новите случаи на COVID-19 по данни на Националния оперативен щаб
Здраве
21 500 лв. от дарения са постъпили в сметката на МБАЛ "Д-р Ст. Христов"
Здраве
1700 служители в 34 болници ще получат по 1000 лв. допълнително
Здраве
457 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас на 2 април
Здраве
По препоръка на кмета ще търсят доброволци сред медиците
Здраве
Онкологът д-р Бонка Попова възстановява прегледите в Севлиево
Здраве
На 28 дни се удължава карантина за лица с потвърден COVID-19
Здраве
Областният кризисен щаб: в автобуси и таксита да се пътува с маски
Здраве
Носенето на защитни маски стана задължително
Здраве