Търсене

През януари 2024 г. в област Габрово са установени 2153 водачи, шофирали с превишена скорост

Севлиево онлайн
Надрусан и без книжка престоя в ареста, чака го бързо производст

Снимка от Andrew Martin, Pixabay

За първия месец на годината на територията на габровска област пътните полицаи са установили 2153 водачи на автомобили, шофирали със скорост над разрешената, информират от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. 

За същия период седем водачи са дали положителна проба за наркотици, а петнайсет са били зад волана след употреба на алкохол. Единайсет са били неправоспособните, сочат обобщените данни. 

С нови правила Европейският съюз се заема да сложи край на безразсъдното шофиране по пътищата. 

В момента, ако водач загуби шофьорската си книжка след пътнотранспортно нарушение в държава от ЕС, различна от тази, която е издала свидетелството, в повечето случаи санкцията се прилага само в държавата, в която е извършено нарушението. За този водач няма ограничения в останалата част на ЕС. 

За да се гарантира, че временното ограничаване или отнемане на свидетелство за управление на чуждестранно лице се прилага във всички държави от ЕС, новите правила изискват даденото решение да бъде предадено на държавата, издала свидетелството за управление.

Евродепутатите предлагат още към списъка на тежките пътнотранспортни нарушения, като шофиране в нетрезво състояние или пътнотранспортно произшествие със смъртни случаи, да се добави шофиране без валидно свидетелство за управление, което би довело до обмен на информация между държавите и така във всяка държава членка ще се знае, че въпросният водач е без валидна шофьорска книжка. 

Шофирането с 50 км/ч по-бързо от ограничението на скоростта също е едно от тежките пътнотранспортни нарушения, а след като евродепутатите определиха по-ниска граница на скоростта за жилищните райони, което означава, че шофирането над ограничението на скоростта с 30 км/ч по тези пътища може да доведе до загуба на шофьорска книжка или временното ѝ ограничаване.

Новата директива е приета на първо четене, но окончателното й превръщане в закон ще стане от следващия състав на Европейския парламент, информират от пресслужбата на ЕП. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.