Президентът Румен Радев: "Нашата битка за идеала на Апостола е сега"

от "Севлиево онлайн"

Силно и запомнящо се беше словото, което президентът на България Румен Радев произнесе тази вечер пред паметника на Левски в София по време на честването на 147 години от обесването на Апостола.

"Свикнали сме да казваме, че идваме на този паметник, за да склоним глави пред Левски. Но Левски не обича склонени глави. Не да склоним, а да изправим глави сме дошли тук!", започна Радев, като преди това помоли присъстващите да се въздържат от лозунги и скандирания на този ден и това място. 

"Нашата битка за идеала на Апостола е сега", заяви президентът, като призова да спрем да търсим утеха в историята и се отучим да черпим достойнство от саможертвата на героите ни, защото е "твърде удобно е да се гордеем с чужди подвизи", но "свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем", защото "всяко поколение води своите битки за тях".

Президентът на България не намекна, а директно подчерта, че чистата и свята република на Дякона е похитена, след като "свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени". И попита: "това ли е чистата и свята република на Дякона? На такива ли хора оставихме народната работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни, както ни завеща Левски? Или на ония, които по думите на Апостола, подменят демократската република с деспотско-тиранска система?"

"Причините за неволите ни не са само търговците в храма на българската демокрация. Причините са и в нашето собствено униние, което ги допусна там. Примирението с лъжата и грабежа. С бедността и несправедливостта", каза държавният глава в своето слово. „Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия“, пише Дяконът в онези години. Но тази горчива констатация няма да го спре да буни духовете, да просвещава, да отстоява идеала за чиста и свята република. Неговата смърт му само ще ускори пътя към Освобождението". 

И добави: "когато жалеем за бесилото, нека да не забравяме, че Левски е символ на безсмъртието. Това безсмъртие, което осветли следващите поколения на България. Той е живо слово и дух, които продължават да събуждат и днешните българи. И хилядите хора, които сте тук, сте най-убедителното доказателство".

На финала на речта си Румен Радев отново се позова на думи на Апостола: "Нека не забравяме, че всичко зависи от нашите „задружни усилия“. Че времето нас обръща, но и ние него обръщаме. България има нужда от доблестта и усилията на всеки от нас". 

"Нашата мисия не е да оплакваме героите си, а да сбъдваме мечтите им. Да живее чистата и свята република! Да живее България!", завърши президентът на България своята реч пред паметника на Дякон Левски - мястото, където най-обичания син на България е увиснал на бесилото преди 147 години. 

Служба ГРАО днес и утре работи, издава удостоверения за настоящ адрес
Общество
25 март е ден на пощенската картичка
Общество
Как тайният PR на Община Севлиево държи гражданите далече от „кухнята“ на властта
Общество
Пристигащите в Севлиево от Банско трябва да спазват карантина
Общество
И Библиотеката затвори
Общество
Онлайн заявление за лична карта, само с електронен подпис
Общество
МВР: Не давайте пари на лица, твърдящи, че роднините ви са болни от коронавирус
Общество
Десет дни повече за плащане на тока през март
Общество
Нов информационен сайт следи разпространението на Covid19 в България
Общество
Магазините, сервизите и хотелът на "Хелиос" спират работа до края на март
Общество
Гореща линия за сигнали, свързани с коронавирус, отвори Общината
Общество
Вечерен час за малолетни и непълнолетни въведе Община Севлиево
Общество
Забранява се ползването на кафе автомати и вендинг машини
Общество
В полунощ влезе в сила забрана за влизане в България
Общество
До 27 март се ограничава движението през прохода „Шипка“
Общество
От днес Домашният патронаж става връзка на нуждаещите се със света навън
Общество