Приключи проверката по сигнал за търговия с куче от приюта
Обявата е третата от горе надолу и е в категория "кучета продава"

Прокуратурата в Севлиево отказа да образува досъдебно производство по сигнал, че управителят на общинския приют за кучета д-р Слави Славов е продал извън правомощията си настанено в питомника животно от елитна порода. В хода на проверката не бяха събрани доказателства за търговска дейност на ветеринаря. Установено е, че д-р Славов е извършил само нарушения на Закона за защита на животните, за което ще му се търси административна отговорност от кмета на Севлиево, в чиито правомощия е контрола върху дейността на общинския кучкарник.

Сигналът срещу д-р Славов е подаден от Мария Христова.

Тя твърди, че кучето, което д-р Славов е имал намерение да продаде, е било в питомника в разрез със Закона за защита на животните и действащата общинска наредба за овладяване популацията на безстопанствените кучета - не е било кастрирано, не е заведено в регистъра на приюта, а докторът не го давал за осиновяване.

Кучето, за което д-р Славов дава обяснения в прокуратурата, е порода „Хъски“. В питомника попаднало, защото стопанинът му починал, а съседи се обадили, че няма кой да се грижи за животното. На път за приюта кучето било закарано във ветеринарната клиника на д-р Милко Георгиев, с която общинската администрация в Севлиево има договор за обслужване на приюта. Закарал го Стефан Кръстев от звеното за овладяване популацията на безпризорните в община Севлиево. Виждайки кучето, д-р Георгиев установил, че става дума за чистокръвна порода и добре гледано животно.

Двамата „се разбрали, че не е добре кучето да се уврежда с надеждата някой да го осинови.

Заради това не било маркирано, кастрирано и чипирано“, пише в прокурорското постановление. Пак там се констатира, че за „временното настаняване на кучето в приюта не била създадена документация“ и „кучето не било агресивно и било в добро здраве“.  

„Аз исках да го осиновя. Още като го видях, бях сигурна, че го искам. Но д-р Славов каза, че е агресивно и не се дава за осиновяване. Усъмних, се, че нещо не е наред като видях, че не е кастрирано. Знам, че в приюта не се настаняват некастрирани животни“, разказва Мария Христова. А когато няколко дни по-късно видяла в сайт обява за продажба на „Хъски“, за връзка било посочено името Славов, а на снимката се виждало същото животно, заподозряла защо не й дават кучето. „Такива породисти животни често се продават с цел разплод. Така и цената им е по-висока“.

Агресивно ли е било животното?

Според Мария Христова кучето не е било агресивно. „То почти ме изнасили, защото беше разгонено. Не беше кастрирано, не беше разхождано, кипеше от енергия. Изобщо не е било агресивно“. Че животното не е имало лош нрав смята и Диляна Милер, приятелка на Мария, която ходила до приюта, за да го види, играла си с него, дърпала му опашката, пъхала ръката си в устата му и то било дружелюбно.

Обратното твръди д-р Славов, според когото кучето е било агресивно, заради което пропаднал и първият опит да бъде осиновено от мъж от Габрово. Той взел животното и до края на същия ден го върнал, тъй като не можел да го контролира. Което затвърдило у доктора убеждението, че само специалист по породата би могъл да се справи с това животно, пише в материалите на прокуратурата.

В обявата, публикувана от д-р Славов, е посочена цена от 150 лв.

Тъй като общинските приюти нямат разписана дейност търговия, проста е сметката къде биха отишли парите. Д-р Славов обаче отрича да има финансов интерес и обяснява, че цената е задължителен атрибут при публикуването на обява, иначе щяла да бъде изтрита, според правилата на сайта.

Че не е дал пари за кучето твърди и новият му стопанин, от Пампорово.

Формално д-р Слави Славов си е свършил работата.

Публикувал е обява за намиране на нов стопанин за кучето, каквато е и целта на приютите за кучета – да намират дом на животните чрез средствата за масово осведомяване. За колко кучета от севлиевския питомник е правено същото обаче, няма как да знаем. Остават съмненията, че се касае за единичен случай.

Извън съмнение е, че е налице нарушение на чл. 47 ал. 1 от Закона за защита на животните, който гласи „Кучетата, настанени в приют, се кастрират, обезпаразитяват и ваксинират срещу бяс“. И ал. 7, която казва: „Управителят на приюта вписва кучетата в регистър и издава ветеринарномедицински паспорт“. Нито едно от двете не е направено в конкретния случай, заради което от прокуратурата изпращат препис от постановлението на кмета на Севлиево за привличане на д-р Слави Славов към административно наказателна отговорност.    

Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Документите за парични обезщетения от НОИ - само по електронен път
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Полицията в Габрово благодари на протестиращите за толерантността
Общество
Община Севлиево е пред воден режим, в сила са забрани за ползването на вода
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество