Търсене

Природозащитници намериха отровено първото отгледано у нас от началото на века черно лешоядче

Природозащитници намериха отровено първото отгледано у нас от началото на века черно лешоядче

Снимка: "Зелени Балкани"

Четири черни лешояда, един обикновен мишелов, две овчарски кучета и два чакала – това са поредните жертви на една от най-големите заплахи за биоразнообразието у нас и по света – използването на отрови в дивата природа, съобщават от Българското дружество за защита на природата. 

В понеделник от Фонд за дивата флора и фауна и природозащитната организация Зелени Балкани съобщиха: "Четири от нашите безценни черни лешояда са отровени край с.Тича. Сред тях е и нашият любимец Мичев - Боев, който беше първото отгледано в дивата природа малко, след като десетилетия преди това видът се числеше като изчезнал в Червената книга. Това е трагично за българската природозащита събитие.

След като получават обезпокоителни данни от сателитните предаватели, с които птиците са екипирани, от Фонд за дивата флора и фауна откриват в района на с. Тича, община Котел, труповете на четирите картала, един обикновен мишелов и две овчарски кучета, от които са се хранели птиците. Твърде вероятно е кучетата да са били отровени, а труповете им изхвърлени, където ги намират лешоядите и се отравят по хранителната верига, предполагат природозащитниците. 

Районно управление на полицията в Котел е образувало предварително разследване по случая, а Окръжна прокуратура Сливен, РИОСВ Стара Загора, Агенцията по безопасност на храните в Сливен и Югоизточно държавно предприятие Сливен са предприели предвидените в зкона  действия, съобразно своите компетенции. 

Към момента са събрани доказателствата за извършеното престъпление, а на отровените животни ще бъде направена аутопсия в Спасителния център за диви животни към "Зелени Балкани" в Стара Загора. Предстои да се съберат тъкани от загиналите животни, които ще се изследват от лаборатории в България и Испания, в рамките на проект "Светло бъдеще за черния лешояд". 

Четири екземпляра от вида черен лешояд (Aegypius monachus) ще бъдат записани в безчувствените протоколи на институциите, а за нас ще останат нашите лешояди, нашите деца, написаха от "Зелени Балкани" в интернет страницата на организацията.  

Три от тях са дарени от Правителство на Екстремадура, Кралство Испания с идеята за възстановяване на българската популация и България да стане техен дом и място за създаване на семейство и ново поколение. Четвъртият е бебето на природозатниците. Нарекли го Мичев - Боев. Излюпването му са чакали 30 години, докато на 19 май 2021 г. бебето идва на територията на Котленска планина. "Колко много се радвахме, че миналата есен не пое да скита немил недраг из чуждите земи. Защото по време на тези скитания младите и неопитни птици често не оцеляват. Но ето, че съдбата му е била да загине на родна земя", се казва в публикувано от "Зелени Балкани". 

Черният лешояд е консервационно значим вид – поставен е под защита със Закона за биологичното разнообразие. Видът е включен в Червената книга на България. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!