Привлечен е обвиняем за газовия взрив от март 2014-та
снимка: dariknews.bg

Окръжна прокуратура – Габрово привлече като обвиняем 54-годишен мъж за причинена смърт на 10-годишно момче и средна телесна повреда на 15-годишната му сестра при професионална непредпазливост -  престъпление по чл= 123 ал.1 и по чл.134 ал.1 пр.2 т.2 от НК.

Инцидентът, при който загина момчето и тежко пострада неговата сестра, стана на 8 март 2014 г., около 23.00 часа, в едноетажна жилищна сграда на ул.”Васил Левски” №54 в гр.Севлиево. При избухване на взрива двете деца - Анатоли на 10 години и с пет години по-голямата му сестра Александрина били сами. Веднага след взрива децата са отведени в болница, но 10-годишният Анатоли почина от тежките си травми, а 15-годишната Александрина бе спасена, благодарение намесата на лекарите в “Пирогов”. При взрива къщата бе напълно разрушена, пострадаха и съседните й сгради.   

Първоначалните две работни версии на разследването за причината за взрива са изградени върху възможните източници за изпускане на газ – ползвана от семейството 3-литрова туристическа газова бутилка, намерена на местопроизшествието, или теч от газопреносната мрежа за природен газ за битово потребление. 

За изясняване на обстоятелствата в хода на разследването са разпитани над 40 свидетели и са извършени множество огледи. Изготвени са експертизи – две съдебно-медицински за нараняванията на децата, няколко оценителни, инженеро-техническа, допълнителни технически експертизи, комплексна тройна взривно-пожарна, но поради липсата на категоричност в заключението й е назначена повторна взриво - пожарна експертиза. Извършени са следствени експерименти. Анализирана е и голям обем документация, имаща отношение към случая. 

От заключението на повторната взриво – пожарна експертиза е установено, че причината за взрива е нагнетяване на газ в жилището и възпламеняването й от искра. Доказано е с категоричност, че газовата бутилка, открита  в жилището, няма дефекти и не е имало теч на газ от нея.

При огледа на местопроизшествие е открита спукана тръба на газопреносната мрежа, стопанисвана от газоразпределителното дружество “Севлиевогаз 2000“ АД-Севлиево. Тръбата е била в непосредствена близост до канализацията на взривилата се къща. Газ от спуканата тръба е навлязла в жилището през канализацията и се е концентрирала в него. Анализът на доказателствата по делото сочи, че са допуснати съществени нарушения на правилата за безопасност при пренос и разпределение на газ от страна на длъжностно лице в газоразпределителното дружество “Севлиевогаз 2000“ АД-Севлиево, което стопанисва преносната мрежа.

В резултат: с постановление, утвърдено от наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура Габрово, главният инженер на „Севлиевогаз-2000“ АД-Севлиево е привлечен като обвиняем за това, че на 08.03.2014 г., около 22:00 ч. в град Севлиево  на ул.“Васил Левски“№54, е причинил смъртта на Анатоли на 10 години и средна телесна повреда на Александрина на 15 години,  в резултат на възникнал взрив, настъпил поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност - разпределение на природен газ, като е нарушил: Закон за енергетиката,  Наредба за устройството и безопасната експлоатация на преносните и разпределителни газопроводи и на съоръженията, инсталациите и уредите за природен газ, Правила за управление на газоразпределителни мрежи приети от ДКЕВР на основание чл.171 ал.2,вр. с чл.21 ал.1 от Закона за енергетиката.

Поради особено усложнена фактическа обстановка на случая, с  постановление на заместник-главен прокурор при ВКП, разследването  по досъдебното производство е възложено на Национална следствена служба. Сформиран е разследващ екип, ръководен от наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура Габрово. По разпореждане на главния прокурор делото е взето на специален надзор от Върховна касационна прокуратура и от Апелативна прокуратура - Велико Търново. Под ръководството на прокуратурата се извършват следствени  действия по приключване на делото.

Задържан е мъж от Габрово, разбивал и обирал апартаменти в Севлиево
Криминални
Контрабанден тютюн продавал плевенчанин на севлиевския панаир
Криминални
Жена на 58 г. стана жертва на измамници
Криминални
Откраднат от с. Градница автомобил е обявен за издирване
Криминални
Доброволци унищожиха 200 м бракониерски мрежи в яз. "Ал. Стамболийски"
Криминални
Севлиевци в ареста за сексуална експлоатация на деца
Криминални
Надрусан с коктейл от наркотици хванаха да шофира
Криминални
Обран е апартамент, крадецът имал подбран или подправен ключ
Криминални
Прокуратурата повдигна обвинение на габровци, участници в престъпна група
Криминални
Без книжка и пиян си карал в малките часове из Севлиево
Криминални
Откраднаха портфейл на мъж, докато се разхождал
Криминални
Мъж от с. П. Славейково е уличен в кражба на автомобил
Криминални
Над килограм марихуана е иззета в с. Угорелец
Криминални
Откраднаха паркиран на улицата лек автомобил ВАЗ
Криминални
Разследват преминаването на ловната дружинка на Бяла река към Севлиево
Криминални
Възрастен мъж "даде" 8850 лв., "за да помогне на полицията"
Криминални