Привлечен е обвиняем за газовия взрив от март 2014-та
снимка: dariknews.bg

Окръжна прокуратура – Габрово привлече като обвиняем 54-годишен мъж за причинена смърт на 10-годишно момче и средна телесна повреда на 15-годишната му сестра при професионална непредпазливост -  престъпление по чл= 123 ал.1 и по чл.134 ал.1 пр.2 т.2 от НК.

Инцидентът, при който загина момчето и тежко пострада неговата сестра, стана на 8 март 2014 г., около 23.00 часа, в едноетажна жилищна сграда на ул.”Васил Левски” №54 в гр.Севлиево. При избухване на взрива двете деца - Анатоли на 10 години и с пет години по-голямата му сестра Александрина били сами. Веднага след взрива децата са отведени в болница, но 10-годишният Анатоли почина от тежките си травми, а 15-годишната Александрина бе спасена, благодарение намесата на лекарите в “Пирогов”. При взрива къщата бе напълно разрушена, пострадаха и съседните й сгради.   

Първоначалните две работни версии на разследването за причината за взрива са изградени върху възможните източници за изпускане на газ – ползвана от семейството 3-литрова туристическа газова бутилка, намерена на местопроизшествието, или теч от газопреносната мрежа за природен газ за битово потребление. 

За изясняване на обстоятелствата в хода на разследването са разпитани над 40 свидетели и са извършени множество огледи. Изготвени са експертизи – две съдебно-медицински за нараняванията на децата, няколко оценителни, инженеро-техническа, допълнителни технически експертизи, комплексна тройна взривно-пожарна, но поради липсата на категоричност в заключението й е назначена повторна взриво - пожарна експертиза. Извършени са следствени експерименти. Анализирана е и голям обем документация, имаща отношение към случая. 

От заключението на повторната взриво – пожарна експертиза е установено, че причината за взрива е нагнетяване на газ в жилището и възпламеняването й от искра. Доказано е с категоричност, че газовата бутилка, открита  в жилището, няма дефекти и не е имало теч на газ от нея.

При огледа на местопроизшествие е открита спукана тръба на газопреносната мрежа, стопанисвана от газоразпределителното дружество “Севлиевогаз 2000“ АД-Севлиево. Тръбата е била в непосредствена близост до канализацията на взривилата се къща. Газ от спуканата тръба е навлязла в жилището през канализацията и се е концентрирала в него. Анализът на доказателствата по делото сочи, че са допуснати съществени нарушения на правилата за безопасност при пренос и разпределение на газ от страна на длъжностно лице в газоразпределителното дружество “Севлиевогаз 2000“ АД-Севлиево, което стопанисва преносната мрежа.

В резултат: с постановление, утвърдено от наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура Габрово, главният инженер на „Севлиевогаз-2000“ АД-Севлиево е привлечен като обвиняем за това, че на 08.03.2014 г., около 22:00 ч. в град Севлиево  на ул.“Васил Левски“№54, е причинил смъртта на Анатоли на 10 години и средна телесна повреда на Александрина на 15 години,  в резултат на възникнал взрив, настъпил поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност - разпределение на природен газ, като е нарушил: Закон за енергетиката,  Наредба за устройството и безопасната експлоатация на преносните и разпределителни газопроводи и на съоръженията, инсталациите и уредите за природен газ, Правила за управление на газоразпределителни мрежи приети от ДКЕВР на основание чл.171 ал.2,вр. с чл.21 ал.1 от Закона за енергетиката.

Поради особено усложнена фактическа обстановка на случая, с  постановление на заместник-главен прокурор при ВКП, разследването  по досъдебното производство е възложено на Национална следствена служба. Сформиран е разследващ екип, ръководен от наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура Габрово. По разпореждане на главния прокурор делото е взето на специален надзор от Върховна касационна прокуратура и от Апелативна прокуратура - Велико Търново. Под ръководството на прокуратурата се извършват следствени  действия по приключване на делото.

Задържаха рецидивист, осъждан 20 пъти за кражби и грабежи
Криминални
Килограм марихуана иззеха криминалисти в севлиевско село
Криминални
Обявен за общодържавно издирване бе заловен в Севлиево
Криминални
Задържан е мъж от Габрово, разбивал и обирал апартаменти в Севлиево
Криминални
Осъдиха телефонен измамник на 2 г. и 4 месеца затвор
Криминални
Кола блъсна възрастна жена при движение на заден ход
Криминални
Мъж от с. П. Славейково е уличен в кражба на автомобил
Криминални
Севлиевци в ареста за сексуална експлоатация на деца
Криминални
Доброволци унищожиха 200 м бракониерски мрежи в яз. "Ал. Стамболийски"
Криминални
Откраднат от с. Градница автомобил е обявен за издирване
Криминални
Без книжка и пиян си карал в малките часове из Севлиево
Криминални
Прокуратурата повдигна обвинение на габровци, участници в престъпна група
Криминални
Бракониер край Стоките с 6 куб. м габър хвана горската полиция
Криминални
Ученици откраднаха "Мерцедес" и го изоставиха в с. Г. Росица
Криминални
Откраднаха портфейл на мъж, докато се разхождал
Криминални
Момчета "си поиграли" с чужди мотопед и автомобил, и ги зарязали
Криминални