Търсене

Приятелство на немски език: ученици от гимназия в Раублинг, Германия, бяха на обмен в севлиевското СУ "Васил Левски"

Приятелство на немски език: ученици от гимназия в Раублинг, Германия, бяха на обмен в севлиевското СУ

Домакини и гости с ръководния екип на СУ "Васил Левски", снимка: СУ "Васил Левски"

За седми път през март т.г. ученици от Inntal Gymnasium Raubling в Германия и СУ „Васил Левски“ в Севлиево обмениха знания, създадоха приятелства и трупаха опит в науката и общуването. 

Всичко това се случи в рамките на обмена между двете училища, станал вече традиционен. 

В продължение на седем дни, от 15 до 21 март, 13 ученици от IX клас на немското училище имаха възможност да опознаят България, природата, културата и кухнята, но и хората. Младите хора посетиха Пловдив, София и етнографския музей на открито "Етъра", като най-дълго останаха в Севлиево. 

Програмата им, макар само за седем дни, беше наситена със срещи. В Севлиево те бяха посрещнати в Община Севлиево, където техен домакин беше заместник-кметът по хуманитарни и социални дейности Красимира Йорданова. Бяха в заводите на "Хамбергер България", в Музея за съвременно изкуство, който съчетава и музей на образованието, градската галерия "Асен и Илия Пейкови" и естествено най-много часове прекараха при своите домакини от СУ "Васил Левски". 

Изображение - 13313В Община Севлиево децата от Германия посрещна зам.-кметът Красимира Йорданова, снимка: СУ  

Естествено е обменът да включва посещения в учебни часове, за да видят учениците от Германия как се работи в едно българско училище. Те наблюдаваха часове по български език и литература с преподавател Марияна Иванова, философия с преподавател Ирена Петрова, география и икономика при Димитринка Пенева. Във всички тези часове българските ученици помагаха на учителите, влизайки в ролята на преводачи. Радослава Стоянова – старши учител по немски език, организира интерактивни изнесени уроци в 9 и 10 клас.

Последната вечер за учениците от Германия в актовата зала на училището ни беше организирана забавна хоротека. В нея се включиха членовете на Интеракт клуб – Севлиево и Ученическия съвет, които изпратиха гостите ни с питка, шарена сол и мед. Немските гости получиха подаръци от училището и спонтанно се включиха във веселието с музика от тяхната държава.
 
Междуучилищният обмен дава възможност всяка година ученици от двете училища да си гостуват, да практикуват езици и да опознават културата в съответната страна.
 
Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!