Търсене

Куп медали от летни конкурси завоюваха певците на Цветина Маринова

Севлиево онлайн
Куп медали от летни конкурси завоюваха певците на Цветина Маринова

И през лятото певците от Школата по народно пеене при НЧ „Развитие-1870” не почиваха. Резултатът от труда им е участието в три конкурса, а отличията, които спечелиха за школата и Читалището са отплата за това, че замениха ваканционните дни с репетиции и пътувания. 

От първото издание на националния конкурс „От извора на Севера”, който се проведе в град Пордим в края на месец юни, севлиевските изпълнители спечелиха

пет златни медала, едно сребърно и едно бронзово отличие.

Форумът бе посветен на Маестро Иван Вълев – дългогодишен главен художествен ръководител на Северняшки ансамбъл „Иван Вълев” в Плевен и неговите дългогодишни солисти: Надка Томова, Атанаска Димитрова, Величка Димитрова, Димитър Димитров, Елка Петкова, Василка Дамянова – солист на хор „Мистерия на българските гласове”.

В консурса участваха над 650 изпълнители на възраст от 4 до 87-годишна възраст. Те бяха разпределени в 6 възрастови групи и 5 раздела и бяха оценявани от жури с председател народният певец и телевизионен водещ Даниел Спасов.

Изображение - 11156  

Златни медали в тази надпревара заслужиха нашите певци Радост Петкова, Велизара Костова, Ивайла Тодорова, Веселина Петрова и Зара Ненчева. Сребърно отличие спечели Габриела Иванова, а трета награда бе присъдена на Цветина Цонкова.

В началото на юли славейчетата на Цветина Маринова участваха в

XVII Национален събор-надпяване „Авлига пее” в село Обединение, община Полски Тръмбеш.

От този събор севлиевското Читалище обогати колекцията си от медали, благодарение на златните, спечелени от Венцислав Йонков и Веселина Петрова, сребърните на Габриела Иванова и Велизара Костова, и бронзовите – на Крисиана Петкова.

Изображение - 11157  

В този конкурс всички участници – индивидуални и групови, се представиха с по две песни, едната – от репертоара на именитата българска народна певица Мита Стойчева. Участниците в надпяването оцени професионално жури, съставено от авторитетни имена в областта на българския музикален фолклор, с председател проф. д-р Тодор Киров – дългогодишен преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив.

Певците от Школата по народно пеене се завърнаха с престижни отличия и от

седмото издание на събора на българското фолклорно богатство „Тараклъка пее и танцува”

в с. Градище, община Левски, провел се на 30 и 31 юли.

Изображение - 11158  

Златния медал и диплом в категорията на индивидуалните изпълнители от 12 до 18 години заслужи Венцислав Йонков, а сребърното отличие – Веселина Петрова. С поощрителни награди бяха оценени Елеонора Вълева и Преслав Пламенов за изпълненията си в групата на певците до 7 години. Класът по народно пеене при НЧ „Развитие-1870” спечели и специалната награда – купа, грамота и премия от 300 лв., за изработка на изделие от Ателие за народни носии „Лили Стил – ЛМ”, гр. Плевен.

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!