Търсене
Парламентарни избори на 2 октомври 2022 г.

Кирил Петков: Парите за водните проекти на Севлиево са гарантирани. Севлиево ще получи обещаните дотук 7.5 млн. лв.

Публикация съгласно договор за отразяване на предизборна кампания
Кирил Петков: Парите за водните проекти на Севлиево са гарантирани. Севлиево ще получи обещаните дотук 7.5 млн. лв.

Истината е, че тръгнахме с 120 човека да променяме държавата и срещахме непрекъснат отпор. Не влязох в политиката на 37 г., за да служа на Слави Трифонов, а защото искам промяна. Имаме своите победи: 3 млд. лв. не отидоха при шест човека, а за данъчни облекчения на младите семейства и увеличение на пенсиите. Не си затворихме очите за някои неща, както поискаха от нас преди гласуването оставката на правителството. Да, научихме си уроците. Готови сме да си довършим работата.  

Защо не се получи? Ние нямаме хора в местната власт и срещахме сериозна съпротива както по места, така и в държавната администрация. Отделно има десетки кухи бизнеси, фирми, създадени през последните десет години, които бяха засегнати от промените, които направихме. Ощетихме ги. Спряхме теча на пари към тези фирми и мафията се надигна за отпор. 

Така Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме промяната", започна срещата с представители на три неправителствени организации в Севлиево - бизнес сдружение "Севлиево 21 век", Ротари клуб и Сдружението на жените "Надежда 2001". 

Изображение - 11246  

Парите за водните проекти на Севлиево са гарантирани. Севлиево ще получи обещаните 7.5 млн. лв. без ДДС, в това няма никакво съмнение, тъй като проектите продължават да са в списъка на Министерството на регионалното развитие. Обходният път на града е на етап технически проект. Не знам как Богомил Петков успя да го направи, виждах, че координира активно с АПИ. Предстои работата по нова спортна зала в града. Ето, всичко опира до личните качества на човек, каза още Петков. Радостин Василев, водач на листата на "Продължаваме промяната" за Габрово и министър на младежта и спорта в правителството на Кирил Петков отчете и ремонта на басейна в СУ "Васил Левски", извършен с пари от бюджета на спортното министерство по проект. "Този проект беше истински, естествено беше да го финансираме", каза той. 

Таван в цената на газа за всички потребители, разликата от държавата

По отношение на газа, знам, че темата е силно болезнена за вас, които имате бизнес, зависим от природния газ. Искаме да сложим таван в цената на газа както за битови, така и за промишлени потребители. Разликата ще я поеме държавата. Така ще осигурим предвидимост, защото в момента това, което най-силно ограничава работата ви, са много неизвестни и оттам несигурността.

Децентрализация - с малки стъпки и по ясни критерии

Eдин от вариантите за справедливо разпределение на бюджета е парите да се разходват по критерии - наличие на проект, който да е върху реални нужди и брой население, което изпълнението на този проект ще обслужва. "Тогава ще стане ясно кои са работещите кметове". 

От друга страна, когато кметовете разпределят сами бюджета си, те носят повече отговорност, а така се създава и конкурентна среда между тях, каза Петков на въпрос от Емил Гатев - изпълнителен директор на Завода за санитарна арматура на "Идеал Стандарт Видима" относно финансовата децентрализация (при децентрализация средствата се насочват към общините според техния принос към държавния бюджет, б.р.).

Изображение - 11247  

"Аз и много мои колеги искаме част от бюджета да бъде разпределян тук, в Севлиево", каза Гатев и добави, че сдружение "Севлиево 21 век" и дружеството, което ръководи, правят много дарения, но Общината се задъхва да ги поддържа и това не е само в Севлиево.

"Ако имаме децентрализация 40% от бюджета на държавата ще отива в София, отговори Кирил Петков. Според него стъпки в посока на финансова самостоятелност на общините са възможни, но те трябва да се правят бавно и изключително внимателно, като след всяка следваща се прави анализ на ефекта. 

У нас няма статистика колко от общините могат да се самоиздържат, добави Радостин Василев и според него това може да бъде първата стъпка към нов модел, за да се разграничи точно докъде се самофинансират и докъде е наложително да се субсидират. 

Липсват експерти в администрациите по места

В България няма измерител на качеството на административните услуги. Държавните служители се оценяват по скала, но оценките ги пише прекият им ръководител. Докато възнаграждението на служителите в администрацията не е обвързано с ефикасност, ще говорим за липса на експертиза по места, каза Петков по отношение въпроса за подготвеността на общинските и държавни служители. А на отметка на Емил Гатев, че подобно намерение ще отблъсне избиратели, Петков каза: "Не се страхувам дали ще сме на власт". 

Изображение - 11248  

Тема на дебат бяха още корупцията, която според Кирил Петков е най-силно изразена в селектирането на проекти, данъчните облекчения за дарители, предизвикателства пред децата и младите, които избират реализация извън малките общини. 

Севлиево има потенциал, във ваше лице виждам грижа и отговорност, каза на финала Кирил Петков. По отношение на бъдещото управление, ако "Продължаваме промяната" получи достатъчно подкрепа и мандат за съставяне на правителство, тя ще управлява с "Демократична България" и БСП. Ако ГЕРБ спечелят, ще управляват с ДПС и "Възраждане". Ние го знаем, и те знаят, че нови избори не са далеч от реалността, заключи Петков. 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за Народно събрание 2 октомври 2022