Търсене

Проекта за Изборен кодекс: електронно гласуване и избори в села с над 100 души

Проекта за Изборен кодекс: електронно гласуване и избори в села

Допълненията на Изборния кодекс включват създаване на 32-ри Многомандатен избирателен район в чужбина, намаляване прага за преференциите от 7 на 5 процента, видеонаблюдение и нов състав на ЦИК с по-малък брой членове

В законопроекта за нов Изборен кодекс, внесен в Народното събрание от парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ се предвижда създаването на 32 избирателен район - чужбина, облекчаване на системата за откриване на секции в чужбина, въвеждането на активна регистрация, машинното гласуване да замени изцяло хартиеното в секциите в страната. 

Предложенията включват още създаването на ефективно

дистанционно електронно гласуване

и въвеждането на безплатно онлайн видео-излъчване на изборния процес след приключване на гласуването. В проекта се предвижда и намаляването на минималния праг на необходимите преференции за пренареждане на листата от 7 на 5 процента и въвеждането на обжалваемост на всички решения на ЦИК. В текстовете е предвидено и намаляването на изискуемия брой население за провеждане на избори за кмет в населените места от 350 на 100 души, както и намаляване на членовете на Централната избирателна комисия от 18 на 15 души.

Според вносителя на проекта („Изправи се! Мутри вън!“) въвеждането на електронно гласуване за българските граждани извън страната касае над 2,5 милиона българи в чужбина, а със създаването на 32-ри изборен район ще се решат проблемите с изкривяванията на пропорционалността на вота в районите вътре в страната.

По отношение на активната регистрация вносителите целят

изчистване на изборните списъци

от починали, напуснали страната или граждани, които не са показали интерес към изборния процес. Предвижда се тя да се извърши на базата на гласувалите на последните парламентарни избори и активно регистриралите се.

Според предложените промени

машинното гласуване

трябва да стане единствен вид за упражняване на вота в секциите в България, а секциите в чужбина да гласуват хартиено или дистанционно електронно. С подвижна избирателна кутия, на хартия, ще се гласува само в лечебни заведения, домове за стари хора и специализирани институции, на плавателни съдове под българско знаме и извън страната.

Видео-наблюдението със запис и онлайн излъчване

ще повиши прозрачността и доверието в изборния процес и ще допусне по-ефективен граждански контрол върху дейността на изборната администрация. В случай на епидемиологична обстановка онлайн излъчването позволява наблюдение на честността на изборите без струпване на хора на едно място.

Що се отнася до

намаляване на прага за пренареждане на листата

с преференции от 7 на 5 процента, то това ще засили мажоритарния елемент в изборите, смятат вносителите.

Изцяло ново е предложението

да се възстановят изборите за кмет във всяко населено място

с над 100 души население, а не с над 350 души, както е в момента. Според проекта за Изборен кодекс членовете на ЦИК трябва да се намалят от 18 на 15 души.

Проектът за промени в Изборния кодекс е публично достъпен на сайта на Народното събрание. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.