Търсене

Проектите в тазгодишното издание "Баня на годината" са съчетание от естетика и отговорна етика

Севлиево онлайн
Проектите в тазгодишното издание

Победителите в 19-то издание на конкурса "Идеал Стандарт-Баня на годината"

Най-креативните и иновативни дизайнерски решения за интериор на баня бяха отличени в 19-тото издание на конкурса „Ideal Standard Баня на годината“ на 25 април т.г. Стилната церемония се състоя в Sofia Event Center и бе под наслов „Бъдеще - Естетика - Заедно“. 

В надпреварата участваха 44 проекта в три категории с автори архитекти, дизайнери и студенти. С фокус върху функционалното съвършенство, творческата визия и естетиката, предложенията на проектантите напълно отговориха на модерните търсения и усещания на хората за банята като място за уединение и пречистване на духа и тялото.

Наградите на реномираното жури се присъдиха след обстойно разглеждане на проектите и според критериите за отделните категории - „Престиж и комфорт с Atelier collections в хотелската стая“, „Банята на модерния човек с подход Singular“ и „Идеалната жилищна баня - реализация“.

Тъй като в трета категория участва само една кандидатура, тя не получи възможност да се конкурира с други реализирани бани, заради което организаторите на конкурса решиха да затворят третата категория за журиране и да възнаградят смелостта и амбицията на участника със специална награда. Тя отиде при арх. Мирослав Гюнелиев, дългогодишен участник в журито на конкурса и единствен кандидат в категорията. Той получи специална награда за смелостта и изключителния си проект „Рефреш рум“.

Трима са победителите в тазгодишното издание на „Баня на годината“, които ще имат честта да посетят дизайнерския център на Ideal Standard в Лондон по време на „Седмицата на дизайна“ в английската столица от 23 до 25 май.

Категорията „Престиж и комфорт с Atelier Collections в хотелска стая“ предизвика голям интерес сред архитектурната общност – участваха 29 проекти. Най-високата оценка на журито получи проектът „Безвремие“ на Ателие Design+. В категорията на второ място бе отличена Евелина Арсова с проекта „Спокоен“. Трето място журито отсъди на Цветозара Александрова с проекта „Плюс“.

Първо място в „Банята на модерния човек с подход Singular“ за цялостно решение и дизайн на баня журито класира Александър Качаров с идейната му концепция „Concrete Art”. “Concrete art” е проект, преплитащ в себе си изкуство и простота. Меките тонове на микроцимента, съчетани с артистично синьо и бургундско червено, пренасят едновременно към спокойна среда с енергизиращо преживяване. Чрез ясни геометрични линии, семпли форми и чувствени детайли се създава пространство, което подмладява. Използваните продукти от ”Ideal Standard” предоставят чувствена красота, иновативен дизайн и безопасност. Функционалното разпределение на банята е проектирано, така че да заформи отделни зони в контурите на стаята, оставяйки го да диша свободно. Изчистените линии, комбинацията от текстури, материали и аксесоари създават впечатление за цялост, практичност и лесно за поддържане пространството.

Изображение - 12056Първо място в „Банята на модерния човек с подход Singular“ журито определели за проекта на Александър Качаров  

В категорията получиха награди за второ място Анна Краева и Кристиян Михайлов с проекта „Революция в оранжево“. На трето място бе отличена Мария Кирова с проекта „Ава“. В категорията се състезаваха 14 проекта, създадени от студенти по „Архитектура“ и „Интериорен дизайн“.

Най-дръзкият участник тази година, претендент за наградата в „Идеалната жилищна баня“ е арх. Мирослав Гюнелиев, дългогодишен участник в журито на конкурса и единствен кандидат в категорията. Той получи специална награда за смелостта и изключителния си проект „Рефреш рум“.

Изображение - 12057 "Идеалната жилищна баня“ на арх. Мирослав Гюнелиев  

Най-известните имена в архитектурната общност у нас бяха част от експертното жури. Проектите в рамките на категорията „Престиж и комфорт с Atelier Collections“ бяха разгледани от арх. Радина Гешева, арх. Пламен Братков, арх. Ангел Савлаков, арх. Андрей Хоткевич, проф. д-р Борис Сергинов и председателят Роберто Паломба – главен дизайнер на Ideal Standard, който даде своя глас от Милано.

Идейните концепции в „Банята на модерния човек с подход Singular“ бяха оценявани от арх.Пламена Георгиева, арх. Ивета Попова, арх. Мими Фъркова, интериорните дизанери Десислава Лазарова, Ивайло Николов и председателят на журито – арх. Александър Бояджиев, експерт в Дизайн центъра на Ideal Standard в София. Жури в категорията „Идеална жилищна баня“ бяха Татяна Станчева, Иван Гроздев, Симона Заркова, Божана Йорданова, Петър Бубев и техният председател Христо Караиванов, търговски директор за източноевропейския събклъстер на Ideal Standard.

Изображение - 12060Мелани Качарова с наградата на публиката, връчена й от Тарик Такърджи и Иванка Какалачева, маркетинг мениджъри в "Идеал Стандарт-Видима"  

Тази година над 2000 човека оцениха работата на младите архитекти, като дадоха своя вот чрез онлайн гласуване. Призовете на публиката грабнаха Милвена Михова за проекта си „The Clean Line” от категорията „Банята на модерния човек с подход Singular“ и Мелани Качарова с концепцията „Свобода в клетка“ за категорията „Престиж и комфорт с Atelier Collections в хотелска стая“. Победителите бяха наградени с ваучер за СПА преживяване в хотел „Аквахауз“ в черноморския курортен комплекс „Св. Св. Константин и Елена“.

Изображение - 12058The Bathroom получи Славея Проданова с проекта „Модерна класика“  

Проектът „Нюансите на вечността“ на Ивелина Делева – Цветкова взе приза на медийните партньори на конкурса. Специална награда от The Bathroom получи Славея Проданова с проекта „Модерна класика". 

Наградата на медиите получи Ивелина Делева-Цветкова за проекта "Нюансите на вечността"

Изображение - 12059Ивелина Делева-Цветкова (в средата ) получи наградата на медиите  

За 19-та поредна година церемонията се превърна в място за споделяне на креативни идеи, приятни емоции и ангажиращи послания. Ideal Standard представи пред аудиторията и ангажимента си към устойчивостта и опазването на околната среда. Организаторът на конкурса поема ключови ангажименти в области като декарбонизация, кръгова икономика, продуктови иновации, безопасност и равенство, които заедно ще доведат до въздействаща промяна.

Тези девет цели са тясно свързани с принципите за устойчивост, определени от Глобалния договор на ООН, към който компанията се присъедини през 2022 г., Ideal Standard работи за намаляването на въглеродниите емисии с 30% през 2030, за да достигне до още по-голямата цел пълна въглеродна неутралност до 2050 г. Преминава към възобновяема електроенергия в своя завод за санитарна керамика в Обединеното кралство през 2021 г., спестявайки 2200 тона CO2 годишно. Също така премина към 100% FFS/PEFC сертифициран дървен материал във всички свои продукти. Използва 100% от месинговите и акрилните отпадъци в собствените си производствени процеси. Досега е премахнала 80 тона първична пластмаса от своите опаковки чрез оптимизация и преминаване към устойчиви алтернативи.

С тези ключови за нашия век послания конкурсът успя да се затвърди не само като платформа за изява на младите архитекти, но и сцена за споделяне на прогресивни идеи за по-добро бъдеще.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.