Проф. Боян Пенев именува Денят на народните будители
През 1922 година в София за първи път се чества Денят на народните будители, снимка: Национален музей на образованието

„Нашата младеж трябва да знае, че животът само тогава е ценен, когато е вдъхновен от идейност, от стремеж; само тогава животът е съдържателен и смислен, когато е обзет от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното, а това е вложено в образите и творенията на всички ония наши дейци, които будиха нашия народ в дните на неговото робство, които го водиха към просвета и национална свобода през епохата на Възраждането и които му създадоха вечни културни ценности през неговия свободен живот...”

Това са част от мотивите на Стоян Омарчевски, министър на Народното просвещение, който

през 1922 година  внася предложение в Министерския съвет 1 ноември да бъде Ден на народните будители.

С окръжно № 17743 на Министерството на Народното просвещение от 28 юли 1922 г. 1 ноември, денят на св. Йоан Рилски, се определя за празник на българските будители, за празник на големите българи, за ден, в който да се отдава почит „ към паметта на народните будители, към ония, които като самоотвержени воини водеха българския народ в миналото към просвета, към свобода, към култура...“

По предложение на министър Омарчевски на 31 октомври 1922 г. е обнародвано постановление на МС (утвърдено с Указ № 391 от 22 ноември с. г.) за обявяване на 1 ноември “за народен празник на заслужилите българи”.

Предложението за наименованието на празника Ден на народните будители е на проф. Боян Пенев

Композиторът Добри Христов пише текста и музиката на Химна на народните будители.

Стоян Омарчевски лично изработва и програмата за

първото честване през 1922 година в София

започва с молебен на площад „Александър Невски”. Присъстват министър-председателят, министърът на Народното просвещение, министърът на войната и други членове на правителството; висши чиновници в различни министерства; представители на Двореца;  на всички културни организации; цялата учаща се младеж в столицата и много граждани.

След реч, посветена на възрожденската епоха и делото на будителите, процесията, начело с духовенството, министрите, културните дружества и учениците от столичните училища, носещи портрети на народните будители, минава по бул. „Цар Освободител”, покрай Военния клуб, Двореца и ул. „Търговска” до църквата „Света Неделя”.

Както при първото отбелязване на Деня на народните будители през 1922 г., така и после училищата стават основен инициатор и център за неговото организиране.

Министерството апелира да се даде „външен вид” на увековечаване паметта на будителите чрез строителство на паметници „на подобающи места из България” и издаване на биографиите им, които да се „пръснат из населението”.

Денят на народните будители е определен за всеобщ български народен празник.  Но в отделни селища съществуват установени традиции за честване на дати , свързани с исторически събития и памет за будители от местния исторически календар или патрони на учебни заведения. В други тепърва се създават. Инициативата идва обикновено от културно-просветни организации и училищни управи. Някои от тези местни чествания се утвърждават с времето на национално ниво и също придобиват общонароден характер – Денят на Васил Левски (19 февруари); Денят на Ботев (2 юни); Денят на отец Паисий (27 септември – Кръстов ден), Денят на Априлското въстание.

Всяко време преосмисля и влага нещо от своята ценностна система в съдържанието на Деня на народните будители.

След включването на България във Втората световна война той е обявен за „всебългарски народен празник”,

а акцентът при отбелязването му е насочен към пропагандиране на следвоеннната вътрешна и най-вече  външна политика. Обединението на българските земи се представя като стъпка по начертания от будителите път, продължение и завършек на тяхното дело.

При коренно променените политически реалности в края на 1944 г. националната идея е изместена от тази за братското сътрудничество с балканските народи. Навсякъде, отново и главно по линия на просветните учреждения, на 1 ноември се организират утра, вечеринки, манифестации, беседи. Министерството на народната просвета дава указания за провеждането на празника „в духа и светлината на революционната промяна от 9 септември 1944 г.”, в духа „на новото демократично време“ .

Дават се указания делото на възрожденците да се свърже с делото на народните партизани и антифашистката борба, да се пропагандират най-вече техните идеи за Балканско споразумение и побратимяване. Наред с портретите на народните будители по време на това последно честване се появяват тези на загинали партизани. Наред с „Шуми Марица” звучат партизански песни...

След 1947 година Денят на народните будители е изваден от празничния календар

След дълго прекъсване традицията на празника се възобновява през 1992 г., когато 1 ноември официално е обявен за Ден на народните будители. Идеята е на Общонародното сдружение “Мати Болгария“.

 От 2002 година на тази дата е въведен ритуал с вдигане на националния флаг пред  Президентството и тържествена смяна на караула.

 

източник: Национален музей на образованието - Габрово

Пожарникарите съветват какво не бива в жегите, за да не стане пожар
Общество
Мотоциклетист загина заради отнето предимство от възрастен шофьор
Общество
Въвеждат се ограничения в движението заради колоездачната обиколка на България
Общество
Асоциацията на европейските журналисти - България иска оставката на Гешев
Общество
„Властта говори! Открито” - във фейсбук страницата на правителството
Общество
„Какъв ви е проблемът“ – Севлиево унищожава дървета заради ремонт на тротоари
Общество
"Капачки за бъдеще" купиха първата детска неонатална линейка
Общество
Миролюба Бенатова обучава възрастни от региона на медийна грамотност
Общество
Безводие заради замътване и как няма механизъм за справяне с проблема
Общество
Някъде там, в пустошта, при загърбените отговорности и човешката болка
Общество
От 1 юли социалната пенсия за старост се увеличава със седем лева
Общество
Гл. инспектор Красимир Колев е преназначен за началник на РУ Севлиево
Общество
На 23 юли изтича срокът за плащане на междинните фактури за ток
Общество
Застаряваме, намаляваме, не се женим, увеличават се и разводите
Общество
Мъж от с. Богатово е хванат с над 2 промила, моторист пострада тежко в Габрово
Общество
Контролът по пътищата съвсем е изтърван
Общество