Търсене

Проф. Кантарджиев: Ако си преболедувал Омикрон, няма да хванеш Делта

Проф. Кантарджиев: Ако си преболедувал Омикрон, няма да хванеш Д

Проф. Кантарджиев, екранна снимка от БНТ

Доказано е вече, ако си боледувал от Омикрон, няма да хванеш Делта, това ще те пази от другите варианти. Това заяви в студиото на предаването "Денят започва" по БНТ проф. Тодор Кантарджиев, ден след като стана ясно, че новият вариант вече е в България.

Той поясни, че в страната предстои период, в който ще се разпространяват и двата варианта - Делта и Омикрон.

Здравният експерт открои няколко положителни тенденции, дори прогнозира края на пандемията от COVID-19, което по думите му може да се случи през средата на 2022 г.

Той подчерта, че ще бъде налице бързо увеличаване на случаите, но това ще бъде съпроводено и от бързото намаляване на заразените. Новият вариант протича по-леко, потвърди проф. Кантарджиев.

Спечелването на битката срещу COVID ще бъде възможна само при голямо имунизационно покритие и правилен бустер - трета инжекция.

Проф. Кантарджиев препоръча на ваксинираните граждани да си поставят и третата доза, защото по думите му, пълният ваксинационен курс е от три дози, и само така защитата от влизане в болница при заразяване достига до 80%.

Омикрон ще се разпространи много бързо и така ще се изгради имунитет в обществото, поясни проф. Кантарджиев.

"Можем да постигнем достатъчно траен имунитет, така че след бързото разпространение на Омикрон, през пролетта на 2022 да можем да се освободим от пандемията", прогнозира проф. Кантарджиев.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!