Търсене
Разговаряме с Елка Димитрова - представител на MindHub за Севлиево - иновативна мрежа академии по програмиране

Програмирането не е каприз на времето, в което живеем, а необходимост, за да живеем в това време

Безплатни обучения по програмиране за деца започват през декември в Севлиево
Севлиево онлайн
Програмирането не е каприз на времето, в което живеем, а необходимост, за да живеем в това време

MindHub e иновативна мрежа от академии по програмиране за деца и юноши на възраст между 6 и 18 години. В MindHub Севлиево се предлагат курсове, които помагат на децата да развиват своето логическо и аналитично мислене, изучавайки фундаменти в програмирането. Мисията на организаторите е да насочи интереса на децата към технологиите в посока, която да им помогне да се сдобият с основните дигитални умения и компетенции, логическо и аналитично мислене, необходими за успеха във всяка  област. За ранното обучение по програмиране, ползите от него и бъдещето пред децата, които се обучават, един разговор с Елка Димитрова - представител на  иновативната мрежа от академии по програмиране MindHub.

Госпожо Димитрова, с какво времето, в което растат днешните деца е по-различно от това, в което израстваха поколенията преди 10, 20 или повече години?

Нашите деца растат във времена, в които имат привилегията да израстват с развитието на технологиите и да са част от прехода към един по-дигитален свят, изпълнен с възможности. Това е неизбежно. Знам, че много родители и учители се притесняват от все повечето време, което децата прекарват пред мониторите, но ако се намери правилния баланс между социален живот и часовете пред таблета или компютъра, децата се развиват с различни темпове, в различно технологично време и понякога дори надминават своите родители по-бързо от очакваното. Това е, защото дигитализацията е навсякъде около нас - под една или друга форма.

Какво всъщност е MindHub?

MindHub e иновативна мрежа от академии по програмиране за деца и юноши на възраст между 6 и 18 години.

Изображение - 11459  

Как работи тази мрежа в Севлиево?

В MindHub Севлиево се предлагат курсове, които помагат на децата да развиват своето логическо и аналитично мислене, изучавайки фундаменти в програмирането. Ние вярваме, че дигиталните умения са основна предпоставка за успех в професиите на бъдещето, затова нашата мисия е да насочим интереса на децата към технологиите в посока, която да им помогне да се сдобият с основните дигитални умения и компетенции, логическо и аналитично мислене, необходими за успеха във всяка една област.

Искам да подчертая, че програмирането не е само подготовка за бъдещите професии, а е изключително важно за адаптирането към дигитализацията в ежедневието. Всички важни качества, които обучаването чрез технологии носи, помагат на децата да са една крачка по-близо до тяхното успешно развитие и реализиране след време. Нали знаете, че народът ни има една мъдрост: „Отдалеко, че да е леко“. Изучаването на програмиране в ранна възраст е точна илюстрация на това как може да се помогне на децата от малки да станат по-успешни, когато пораснат.

За всяко обучение от първостепенна важнот е учебната програма. Вие по каква програма работите?

Работим по авторска учебна програма, изцяло проектно-ориентирана, която позволява на децата да започнат обучението си при нас на 6 години и да завършат с изучаване на програмен език.  Целта е да накараме децата да мислят, а не да бъдат консуматори и социално изолирани пред дигиталните устройства. Методите и инструментите, с които работим, са изключително иновативни и разработени специално за обучение на деца, отново съобразени с възрастта на децата, и представени по интересен начин в социална среда със свои връстници. 

Защо изучаването на технологиите е важно в днешно време и как то помага на децата?

На първо място изучаването на технологиите подготвя учениците за бъдещето. Заради дигиталната ера, в която живеем, колкото по-рано децата развият своите технологични умения, толкова по-подготвени ще са за това, което ги очаква. Говоря за подготовка в посока да разбират процесите на създаването на дадена платформа, игра, програма, подготовка да бъдат креативни и създатели, а не консуматори.

Никой не може да отрече, че технологиите вече са във всички професии – ИТ специалисти, инженери, архитекти, лекари, дизайнери и др. Технологиите заемат все по-голямо място и и в личния ни живот. Правим банкови преводи чрез мобилни приложения, оперираме с личните си средства онлайн, записваме си час при лекар онлайн, плащаме сметки, попълваме документи, дори подаваме онлайн данъчните си декларации и си плащаме данъците през интернет. Може някой да каже, че децата ще се научат да правят всичко това от уроците в училище. Безспорно училището дава базови познания и програмата по компютърни науки стартира още от трети клас, но училищната програма и учебниците не се променят всяка година, а както всички знаем, най-бързо развиващата се сфера е имено ИТ индустрията и постоянно излизат нови технологии, приложения и програми.

Давам един пример: Моята дъщеря е в 12 клас и в момента учат HTML CSS (програма чрез която се създават уеб сайтове). Тя ми казва: Пълна скука е, това са елементарни неща. За един младеж на 18 години това е елементарно, т.е. учебната програма не е съобразена с развитието на технологиите и с това, че днешните деца усвояват много по-бързо тези знания и подходящата възраст за обучение на HTML CSS вече е 13-14 г., а не 18-19 г.

Изображение - 11462  

С какво тогава вашата програма е по-различна и в този смисъл по-ефективна спрямо променящите се технологии?

Нашата програма стартира със задължителни 4 нива, в които се усвояват базовите познания по програмиране и когато децата са на 11-12 г. продължаваме с програмни езици като Python, след това с програмите на любимите им игри Minecraft и Roblox. През това време 13-14-годишните вече са на HTML CSS, App Inventor и Javascript. На 18-19 години тези младежи са готови да започнат работа като junior специалисти със стартово възнаграждение от 3500 лв., като едновременно продължат да се развиват чрез усвояване на нови знания в университет. В момента има голям глад от ИТ специалисти и фирмите постоянно набират служители, които стартират със стажове, а по-късно назначават.

Едно от предимствата на програмирането е, че е от професиите, които позволява да работиш от вкъщи за компания която се намира в друг град, дори и в друга държава. Ситуацията с Ковид, много бързо наложи модел на работа от разстояние и гъвкаво работно време, ако до преди 2020 г. това се струваше невъзможно, сега е вид “социална придобивка“ и метод да се привлекат служители.

Какви други положителни страни, освен перспективите за бъдещо развитие, има за децата ранното изучаване на програмирането. Защото с Ковид-пандемията много родители прозряха вредно въздействие на технологиите върху децата им.

Категорична съм, че програмирането насърчава независимостта на децата. Тук не говорим за даването на телефони и таблети от ранна детска възраст, за да се ангажира тяхното внимание за определен период от време. Това не ги прави независими, а напротив откъсва ги от реалната среда. Нашата основна задача е децата да бъдат заедно с други деца, в социална среда, да общуват помежду си, заедно да разработват отделните проекти, което няма как да се случи, когато си сам пред устройството и си играят на игри или гледат видеоклипове.

Изключително важно е в най-важните си години на растеж и развитие, децата да се научат да мислят, да общуват, да могат да презентират и да бъдат социални. Независимостта идва на по-късен етап, когато са натрупали знания и умения, когато самостоятелно могат да изкарват парите си, когато сами могат да достигнат до безброй онлайн ресурси, насърчавайки ги сами да търсят информация, да подбират правилните източници за достоверност и правилно да я използват.

Могат ли технологиите да повлияят върху умението за решаване на проблеми и вземането на решения или е точно обратното - правят ни по-лениви, да не кажа мързеливи?

Разбира се, технологиите са изключително важен и добър инструмент за развиване на гъвкаво мислене и умения за вземане на решения у децата. Решаването на проблеми от всякакво естество и взимането на решения в различни ситуации са умения, които ще имат важна стойност за тяхното развитие - и в професионален, и в личен план.

Изображение - 11463  

Игрите и приложенията, до които децата имат достъп от телефоните и таблетите, ги запознават с хипотетични проблеми под формата на интерактивни игри и пъзели, на които децата трябва да намерят решение, за да стигнат до следващото ниво. Така те заучават готови решения за справяне с проблеми.

Съвсем различното правим в MindHub. При нас основната цел е да помогнем на децата чрез програмиране да развиват своята аналитичност в търсенето на проблеми, да намират по-лесно решения и да бъдат готови за всяко следващо ниво на трудност.

Ученето от разстояние, което беше наложено от пандемията не направи ли децата единаци, по-малко социални, по-малко способни на екипна работа?

Да, за съжаление ученето от дома отне в някаква степен на децата и младите хора способността да са част от една общност. Затова аз твърдя, че ранното обучение по програмиране развиват адаптивността на децата във всякакъв смисъл.

Вече отбелязахме, че технологиите се променят и развиват, както и колко важно за децата е да бъдат адаптивни и гъвкави към новите дигитални светове. Познаването на различните технологии е от съществено значение за по-гъвкавата им адаптация към технологичните промени, които са неизбежни в днешно време. 

Затова и в програмата на MindHub ние сме заложили на обучение чрез разбиране под формата на игра в екипна форма и състезателен дух. Децата имат достъп до различни дигитални инструменти. При нас не е необходимо да си носят лаптоп или таблет, ние разполагаме с таблети, на които децата програмират. При нас те имат достъп до различни роботи, които се учат да управляват чрез програмиране.

По колко деца са в група при вас?

Децата са в групи от 7-8 деца, което е важно за да може да се обърне внимание на всяко дете и да сме сигурни, че урока е усвоен.

На какво освен на бъдещите успехи, помага ранното изучаване на програмиране?

Обучението по програмиране помага в уроците по математика, защото в курсовете по програмиране учим за променливи, координатна система, за градуси, какво е цикъл, какво е условие, видове условия, какво е интерация и други математически знания.

Помагат в изучаването на английски език, защото английския език е основен в програмирането, помага по български език, защото децата се учат да презентират, да обяснят проектите си, да работят в екип и да общуват по между си.

Кои са менторите, на които разчитате за подготовката на децата?

Горда съм, че нашите ментори са изключително подготвени в програмирането, а работата с деца за тях е призвание. Те са Божидар Пенков от ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, Миглена Недялкова и Стефани Христова от СУ „Васил Левски“. И тримата са 0отличници в техните випуски. 

Има ли възможност родителите и децата, преди да станат част от Mindhub Севлиево, първо да изпробват дали това е тяхната програма?

За всички желаещи деца да опитат и да се докоснат до програмирането, Mindhub Севлиево, ще проведе редица безплатни обучения в следващите два месеца. Стартираме с Коледна работилница. На 10.12.2022 г. от 11:30 ч. Всички желаещи деца са добре дошли в нашата зала, необходимо е предварително записване. Обучението ще бъде на тема Коледа и ще разработим дигитална коледна картичка.

Как да ви открият родителите и децата?

Адресът на залата в гр. Севлиево е ул. „Стефан Пешев“ № 87, ет.5 (бившия АПК)

За следващите безплатни уроци, следете на страницата ни във фейсбук: https://www.facebook.com/profile.php?id=100077862723166, или се заявете на тел.: 0888 503 794

За всички желаещи да се запишат в новите групи по програмиране, които стартират от месец февруари, може да се свържете с нас на тел: 0888 503 794 или чрез e-mail: sevlievo@mindhub.bg  

Повече информация за програмата на обучение и различните нива по програмиране, може да разгледате на: https://mindhub.bg

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.