Търсене

Прокуратурата иска имунитета на Юсеин Вейселов - депутат от Габрово в 47 Народно събрание

Народният представител е с обвинение от прокуратурата в причиняване на смърт на пътя по непредпазливост
Емилия Димитрова
Прокуратурата иска имунитета на Юсеин Вейселов - депутат от Габрово в 47 Народно събрание

Главният прокурор Иван Гешев е внесъл в деловодството на 47-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Ю.В., информират от прокуратурата. Според публикация в "Дневник" единственият депутат, който отговаря на тези инициали, е Юсеин Вейселов.

Вейселов е избран с листата на ДПС от Габровски избирателен район, жител е на севлиевското село Петко Славейков. 

Главният прокурор е поискал да се даде разрешение за продължаване на наказателното производство срещу народния представител, който е привлечен към наказателна отговорност за престъпление от общ характер, се казва в съобщение, разпространено от Прокуратурата.

Юсеин Вейселов е предаден на съд с обвинение за това, че на 22 октомври 2019 година, на пътя между селата Кормянско и Петко Славейков, севлиевска община, е нарушил правилата за движение, управлявайки лек автомобил "БМВ", в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта на насрещно движещ се велосипедист.

Инцидентът е станал около 7:30 часа, когато в дежурната част на Районното управление на Севлиево е получен сигнал за възникнало пътнотранспортно произшествие, при което на място е загинал 27-годишен велосипедист от Плевен. По първоначални данни смъртта е настъпила в следствие на челен удар между лек автомобил, управляван от 25-годишен правоспособен водач от село П. Славейков, движещ се в посока към Севлиево и загиналият, който се е придвижвал на велосипед с допълнително поставен двигател. От полицията тогава съобщиха, че водачът на автомобила е проверен за употреба на алкохол и наркотични вещества, като пробите и при двата теста са отрицателни.

По случая бе образувано досъдебно производство, а разследването на причините за възникване на инцидента продължи под надзора на Окръжна прокуратура Габрово, която на 10 септември 2021 г. внесе в съда обвинителен акт.

На 13 декември м.г., за когато в Окръжен съд Габрово бе насрочено съдебно заседание по делото, съдът спря производството до снемане имунитета на депутата.

Продължаването на наказателното преследване срещу народния представител от 47-ото Народно събрание е възможно само с разрешение на Народното събрание на Република България или при писменото му съгласие, се казва в разпространеното днес от Прокуратурата. 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!