Търсене

Прокуратурата повдигна обвинение за безстопанственост на бившия кмет на Дряново Мирослав Семов

Емилия Димитрова, "За истината"
Прокуратурата повдигна обвинение за безстопанственост на бившия кмет на Дряново Мирослав Семов

Мирослав Семов (пред микрофона) произнася реч при откриването на колежа в Дряново, който така и не заработи, снимка: Емилия Димитрова

Малко преди да бъде закрита Специализирана прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу бившия кмет на община Дряново Мирослав Семов. Обвинението е за безстопанственост, довела до щети за общината в размер на 360 хил. лв.

Натрупаните на гърба на данъкоплатците вреди, които държавното обвинение е установило в досъдебната фаза, са от провалилия се преди изобщо да заработи Висш колеж по биодиминамично земеделие. Това е същият колеж, за който „За истината“ бие тревога от началото на 2018 г. Още тогава се появиха съмнения, че висшето училище може да се окаже средство за източване на Община Дряново. Четири години по-късно предположенията са надлежно формулирани в обвинителния акт срещу Мирослав Семов.

Повдигането на обвинение не означава „виновен“,

нито е сигурно, че делото ще влезе в съдебна фаза. Крайната дума за това е на съда, който най-напред трябва да се произнесе дали свършеното в досъдебното производство е достатъчно и налице ли са основания за насрочване на делото в съдебно заседание. Това ще стане в рамките на разпоредително заседание, насрочено от Окръжен съд Габрово за 7 октомври т.г.    

За това заседание съдът призовава всички страни –  Мирослав Семов и адвокатите му Татяна Дончева и Илко Димитров от Софийска адвокатска колегия, представители на държавното обвинение и ощетената страна – Община Дряново.

Явяването на Мирослав Семов, който е с мярка за неотклонение „подписка“ (с определение от Специализирания наказателен съд от ноември 2021 г.), е задължително, пише в разпореждането на Окръжен съд Габрово за насрочване на разпоредителното заседание. При неявяване, мярката му може да бъде променена в по-тежка, указва съдът.

Бившият кмет на Дряново е с обвинение по чл. 219, ал. 3 от Наказателния кодекс

и във връзка с ал. 1. Въпросният текст гласи: Длъжностно лице, което не положи достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването или запазването на повереното му имущество или за възложената му работа и от това последва значителна повреда, унищожение или разпиляване на имуществото или други значителни щети на предприятието или на стопанството, се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.

Ако се докаже, че деянието е извършено умишлено и не съдържа признаците на по-тежко престъпление, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години, като съдът може да постанови лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност.

Обвинителният акт срещу Мирослав Семов е на 26 страници. Може да продължите да четете оттук

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за Народно събрание 2 октомври 2022