Прокуратурата протестира Правилника на ОбС Севлиево

В края на декември м.г. Районна прокуратура Севлиево внесе в Административен съд Габрово протест против четири текста от Правилника  за организацията  и дейността на Общински съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация  в община Севлиево, приет на 26.07.2016 г.

Прокуратурата счита, че Правилникът е издаден от Общински съвет извън правомощията му и при неправилно приложение на материалния закон. Атакувани са четири от нормите, тъй като противоречат на Закона за местното самоуправление и местната администрация, който е с по-висока степен. С протеста прокуратурата иска отмяна на четирите текста, записани в правлника и одобрени от съветниците. 

В чл. 5, ал. 1, т. 23  от Правилника е записано, че Общинския съвет взема решение за предсрочно прекратяване пълномощия на общински съветник. Този текст противоречи на нормата от ЗМСМА, където е посочено, че компетентността за това принадлежи на Общинската избирателна комисия.

Подобно е и противоречието на чл. 5, ал 1 в Правилника, който гласи, че общински съвет взема решение за предсрочно прекратяване на правомощията на кмета. Според ЗМСМА и тази компетентност принадлежи на Общинската избирателна комисия.

В нормата на чл. 24, ал 1 е изброено, че пълномощията на общински съветник се прекратяват предсрочно, като според т. 7 това става при промяна на местожителството. Съгласно ЗМСМА това касае постоянния адрес.

Атакуван е и чл. 118, ал. 1 от Правилника, с който е въведена норма, според която общински съвет може  с решение да прекрати предсрочно пълномощията на кмета, но тази компетентност според ЗМСМА принадлежи на Общинската избирателна комисия.

През 2017 г. Прокуратурата внесе четири протеста в съда срещу наредби на общинския съвет в Севлиево. Те бяха срещу Наредбата за общинска собственост на ОбС Севлиево, срещу текстове в Наредбата за престой и паркиране в гр. Севлиево, против текстове от Наредбата за записване и отписване на деца в общинските детски градини и текстове от Наредбата за администрирането на местните данъци и такси. 

 

Мария Цонкова получи отличието „Пол Харис Фелоу“
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
Марияна Петрова е президент на Ротари клуб до юли догодина
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
Без винетка до "Севлиевски лозя" и фирмите край пътя за Габрово
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество