Прокуратурата внесе обвинителен акт за взрива от 2014-та
Напълно разрушена бе къщата на пострадалите брат и сестра, сериозни щети имаше по къщите на цялата улица

Днес Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу главен инженер на "Севлиевогаз 2000" АД за взрива в Севлиево, при който загина 10-годишно дете, а сестра му  пострада тежко.

Обвинението е за немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност - при разпределение на природен газ, като главен инженер на газоразпределителното предприятие „Севлиевогаз 2000“ АД, служителят не изпълнил задълженията си за осигуряване на безопасно разпределение на природния газ и установяване и отстраняване на течове - дейности, заложени в длъжностната характеристика за длъжността. В обвинителния акт се казва още, че служителят "не предприел действия за контрол на техническото състояние на газопреносната система с цел установяване изтичането на природен газ, не установил и не отстранил възникналия теч край жилището на пострадалите, от който се натрупала достатъчна концентрация, която произвела взрив и причинил увреждания, несъвместими с живота, от които е настъпила смъртта на Анатоли А. на 10 години и средна телесна повреда на Александрина А. на 15 години".

Според разпространеното днес прессъобщение на Окръжна прокуратура Габрово обвиняемият е работел като главен инженер на „Севлиевогаз-2000“ АД гр. Севлиево. През  януари 2014 г. било отчетено като разпределено и консумирано количество по-малко с една единица, равняваща се на хиляда кубически метра природен газ. Тази липса не ангажирала обвиняемият да изясни дали тя не е резултат от теч в газопреносната система. През следващия месец разликата  била вече десет единици, но обвиняемият не предприел действия да изясни дали причината не е теч на природен газ, обуславящ висока степен на риск от експлозия. В края на  февруари и началото на  март 2014 г. в район с много жилища, сред които и къщата на ул. „Васил Левски“ № 54, в която през март избухна взрив, гражданите  започнали да усещат мирис на природен газ. Въпреки дългият период на обгазяване /около 10 дни/, бездействието на обвиняемия да извърши или да организира извършване на обходи на газопреносната мрежа и проверки за установяване на течове продължило. 

В къщата на ул. „Васил Левски“ № 54, в която около 22.00 часа на 8 март 2014 година избухна взрив, пострадалите деца живеели сами, а родителите им били в чужбина  Къщата не била газифицирана. Мръсният й канал се свързал в изградена улична шахта до която в непосредствена близост под земята преминавала тръба от газопреносната система. С времето на едната муфа се образувал отвор, от който започнал да изтича природен газ. Газът прониквал в улична шахта, а от там в канализацията за мръсни води и в жилището на пострадалите деца. В продължение на няколко дни количеството газ в жилището се увеличавало. На 8 март 2014 г. вечерта пострадалата Александрина решила да запали  печка на дърва. В момента в който драснала клечка кибрит, пламъкът предизвикал експлозия на натрупалия концентрация природен газ. Взривът разрушил изцяло жилището и предизвикал разрушения на съседни къщи. 

От експлозията пострадалият Анатоли получил  несъвместими с живота увреждания, в резултат на които на 9 март 2014 г. починал. На пострадалата Александрина  били причинени шок, изгаряния на двете ръце, тромбоза на дясна бедрена вена и изгаряния по кожата.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

 


       

Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Марияна Петрова е президент на Ротари клуб до юли догодина
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Без винетка до "Севлиевски лозя" и фирмите край пътя за Габрово
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Търговци протестираха пред РЗИ срещу отмяна на габровския битак
Общество
Областният кризисен щаб препоръчва носенето на маски на пазарите
Общество
Мария Цонкова получи отличието „Пол Харис Фелоу“
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество