Промяната идва от гражданите, вярвам в гражданското общество

МЕСТНИ ИЗБОРИ 2019 

Никой не ме е убеждавал да се кандидатирам за общински съветник, бях готова. Вярвам в гражданското общество. Миналата година сформирахме гражданска инициатива с искане да се положи асфалт на една от главните улици в с. Ловнидол, от източната страна на дола. Събрахме подписи, направихме снимки и ги предоставихме на кметицата в селото Милена Иванова и на кмета на общината Иван Иванов. Многократно ходихме в Общината и искахме срещи с кмета, обърнахме се и към председателя на Общинския съвет. Не знам дали заради подписката, или по друга причина, но 50 000 лв. бяха отпуснати за ремонт на улици в селото. Но асфалтът не отиде за асфалтиране на тази улица, а на две съвсем други. По решение на кмета ли или на кого, не знам. Този случай ми показа, че гражданската инициатива, ако не е облечена с политическа одежда, не струва нищо. Ето защо, когато с мен се свърза Боян Ботев, бях готова да стана част от листата на коалиция "Ние, Гражданите".

Така Венка Петрова, кандидат за общински съветник в листата на "Ние, Гражданите", обяснява защо отива на избори и защо иска да бъде част от бъдещия Общински съвет на Севлиево. И тя като повечето кандидати в листата няма политически опит, с което са свързани малкото й страхове, ако бъде избрана. Притеснява се дали знанията й ще са достатъчни, за да отстоява каузи, да взема верните и най-правините решения за гражданите. Но казва, че работата за добруването на хората си струва неувереността и обещава да се учи, да чете и да прави всичко по силите си, за да отговори на очакванията на онези, които ще й гласуват доверие.

Станала част от "Ние, Гражданите", защото са надпартийни. Привлякли я и с това, че искат да работят за хората, че са за публичност и гласност, че са честни и го доказват чрез труда си.

Венка е от Севлиево, но шестнайсет години живее и работи в Украйна. Прибира се преди пет години и заживява в с. Ловнидол,  "селото на моето детство, никога незабравяйки годините, прекарани с баба Тотка, нивите, бостаните, животните и обичта, с която тази жена ме е отгледала".

Днес нарича Ловнидол "моето кредо". Не че не милее за Севлиево, но когато идва в града се ядосва, че не е толкова хубав, колкото й се иска, че е пренаселен от автомобили и не е достатъчно чисто.

Венка е едно лицата на протестите срещу безводието от есента на 2017 г.  

Когато възрастните хора не могат да разберат, че водата се купува, когато започват да пият вода от гераните, в които има ешериция коли и подобни бактерии, а това застрашава здравето им, когато водоноската носи вода, която след един ден мирише на тиня, това е проблем. Да, работи се за това и няма да отрека вече направеното, но някой трябва да мисли и за селата, разположени на изток от град Севлиево. Какво е нужно, ще кажат специалистите, а онези, от които зависи, да вземат далновидни решения на основа на експертните заключения. Но не може да продължава с този водопровод, строен през 60-те години на миналия век, с огромна по диаметър тръба (456 мм, дано не се лъжа). Как може селища, толкова близо до Балкана, да бъдат без питейна вода. Мисля, че освен водопровода, проблем има и в началото, във водохващанията. Не, язовир "Мокра Бяла" не е необходим вече, по размери той е бил предвиден за три града, но навярно някъде в Балкана трябва да се строи водохранилище, по-малко по размери от яз. "Мокра Бяла".

Венка Петрова е родена през 1955 година в Севлиево. Има висше образование от русенския технически университет, специалност "Автоматизация на производството". Първата й работа е в Базата за развитие и внедряване на тогавашния завод "Ненко Илиев", по-късно преобразувана в Институт по кабели и проводници.  

С демократичните промени след 1991 г. изгубихме част от пазарите и в ЕМКА започнаха съкращения на персонала, дори на много ерудирани и знаещи хора. Тогава на мен ми се усмихна щастието. Ръководството, в лицето на тогавашния директор Иван Йонков, сключи договор с немската фирма Telefunken Kabelsatz GmbH за производството на кабелни инсталации (кабелировката на автомобила) и аз бях назначена като отговорна за качеството. Тръгнахме да се равняваме със световното ниво на качество, автомобилните инсталации бяха за "Мерцедес", а това беше върхът на изискванията. С гордост мога да кажа, че доказахме, че в България, в това малко градче Севлиево, може да се постигне качество и организация на труда на световно ниво.

Разказвам така биографията си, защото всичко преживяно и направено, определят и днешната ми позиция на гражданин.

В годините, в които заводът агонизираше, попаднал в т.н масова приватизация, получих покана от немските колеги да направя супорт в новооткритата за доставки за "Мерцедес" в Украйна. Поканиха ме за една година, останах шестнайсет. Доказах, че мога да постигна всичко и далеч от родината, но тя ме теглеше винаги обратно. Казвах си, ще се уча, ще виждам какво правят развитите страни и все някога ще го донеса в България.

На България днес трябват честни, компетентни, отговорни и съвестни управници. Такива искам да бъдат и общинските съветници, които севлиевци и жителите на общината ще изберат на 27 октомври.

А на онези, които няма да отидат до урните, Венка поръчва:

Вървете до секциите, вземете листите, влезте в тъмната стаичка и гласувайте по съвест, както вие го разбирате, каквото вие чувствате. Това е единственото ни право, дадено от закона, не го изпускайте!

текст: "Севлиево онлайн", съгласно договор

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

 

ОИК проверява сигнал за несъвместимост за съветника Трифон Трифон
Политика
Манолова: С промените в Изборния кодекс се готви пладнешки обир на гласове
Политика
ОИК няма да обжалва съдебното решение по казуса Трифон Трифонов
Политика
ОИК прекрати пълномощията на Трифон Трифонов от ГЕРБ
Политика
Станимир Стойчев поема БСП в Севлиево или каквото е останало от нея
Политика
Боян Ботев: „Сгреших. Понасям отговорността за това“
Политика
Разликата между Нинова и Добрев в Севлиево е 36 гласа
Политика
Кирил Ананиев става министър на финансите и още рокади в кабинета
Политика
Областен управител на ГЕРБ в Габрово влезе в ръководството на „Републиканци за България“
Политика
Димитър Тонев влиза в Общинския съвет на мястото на Боян Ботев
Политика
Председателят на Общинския съвет в Дряново е отстранен от длъжност
Политика
Две приемни за граждани през септември организират от БСП в Севлиево
Политика
Какво не четем в доклада на КПКОНПИ, пита Кристина Сидорова
Политика
Манолова: След побоищата снощи Борисов вече не е легитимният премиер за хората
Политика
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е подал оставка
Политика
Съдът отмени решението за прекратяване пълномощията на Трифон Трифонов
Политика