Търсене

Промяната идва от гражданите, вярвам в гражданското общество

Промяната идва от гражданите, вярвам в гражданското общество

МЕСТНИ ИЗБОРИ 2019 

Никой не ме е убеждавал да се кандидатирам за общински съветник, бях готова. Вярвам в гражданското общество. Миналата година сформирахме гражданска инициатива с искане да се положи асфалт на една от главните улици в с. Ловнидол, от източната страна на дола. Събрахме подписи, направихме снимки и ги предоставихме на кметицата в селото Милена Иванова и на кмета на общината Иван Иванов. Многократно ходихме в Общината и искахме срещи с кмета, обърнахме се и към председателя на Общинския съвет. Не знам дали заради подписката, или по друга причина, но 50 000 лв. бяха отпуснати за ремонт на улици в селото. Но асфалтът не отиде за асфалтиране на тази улица, а на две съвсем други. По решение на кмета ли или на кого, не знам. Този случай ми показа, че гражданската инициатива, ако не е облечена с политическа одежда, не струва нищо. Ето защо, когато с мен се свърза Боян Ботев, бях готова да стана част от листата на коалиция "Ние, Гражданите".

Така Венка Петрова, кандидат за общински съветник в листата на "Ние, Гражданите", обяснява защо отива на избори и защо иска да бъде част от бъдещия Общински съвет на Севлиево. И тя като повечето кандидати в листата няма политически опит, с което са свързани малкото й страхове, ако бъде избрана. Притеснява се дали знанията й ще са достатъчни, за да отстоява каузи, да взема верните и най-правините решения за гражданите. Но казва, че работата за добруването на хората си струва неувереността и обещава да се учи, да чете и да прави всичко по силите си, за да отговори на очакванията на онези, които ще й гласуват доверие.

Станала част от "Ние, Гражданите", защото са надпартийни. Привлякли я и с това, че искат да работят за хората, че са за публичност и гласност, че са честни и го доказват чрез труда си.

Венка е от Севлиево, но шестнайсет години живее и работи в Украйна. Прибира се преди пет години и заживява в с. Ловнидол,  "селото на моето детство, никога незабравяйки годините, прекарани с баба Тотка, нивите, бостаните, животните и обичта, с която тази жена ме е отгледала".

Днес нарича Ловнидол "моето кредо". Не че не милее за Севлиево, но когато идва в града се ядосва, че не е толкова хубав, колкото й се иска, че е пренаселен от автомобили и не е достатъчно чисто.

Венка е едно лицата на протестите срещу безводието от есента на 2017 г.  

Когато възрастните хора не могат да разберат, че водата се купува, когато започват да пият вода от гераните, в които има ешериция коли и подобни бактерии, а това застрашава здравето им, когато водоноската носи вода, която след един ден мирише на тиня, това е проблем. Да, работи се за това и няма да отрека вече направеното, но някой трябва да мисли и за селата, разположени на изток от град Севлиево. Какво е нужно, ще кажат специалистите, а онези, от които зависи, да вземат далновидни решения на основа на експертните заключения. Но не може да продължава с този водопровод, строен през 60-те години на миналия век, с огромна по диаметър тръба (456 мм, дано не се лъжа). Как може селища, толкова близо до Балкана, да бъдат без питейна вода. Мисля, че освен водопровода, проблем има и в началото, във водохващанията. Не, язовир "Мокра Бяла" не е необходим вече, по размери той е бил предвиден за три града, но навярно някъде в Балкана трябва да се строи водохранилище, по-малко по размери от яз. "Мокра Бяла".

Венка Петрова е родена през 1955 година в Севлиево. Има висше образование от русенския технически университет, специалност "Автоматизация на производството". Първата й работа е в Базата за развитие и внедряване на тогавашния завод "Ненко Илиев", по-късно преобразувана в Институт по кабели и проводници.  

С демократичните промени след 1991 г. изгубихме част от пазарите и в ЕМКА започнаха съкращения на персонала, дори на много ерудирани и знаещи хора. Тогава на мен ми се усмихна щастието. Ръководството, в лицето на тогавашния директор Иван Йонков, сключи договор с немската фирма Telefunken Kabelsatz GmbH за производството на кабелни инсталации (кабелировката на автомобила) и аз бях назначена като отговорна за качеството. Тръгнахме да се равняваме със световното ниво на качество, автомобилните инсталации бяха за "Мерцедес", а това беше върхът на изискванията. С гордост мога да кажа, че доказахме, че в България, в това малко градче Севлиево, може да се постигне качество и организация на труда на световно ниво.

Разказвам така биографията си, защото всичко преживяно и направено, определят и днешната ми позиция на гражданин.

В годините, в които заводът агонизираше, попаднал в т.н масова приватизация, получих покана от немските колеги да направя супорт в новооткритата за доставки за "Мерцедес" в Украйна. Поканиха ме за една година, останах шестнайсет. Доказах, че мога да постигна всичко и далеч от родината, но тя ме теглеше винаги обратно. Казвах си, ще се уча, ще виждам какво правят развитите страни и все някога ще го донеса в България.

На България днес трябват честни, компетентни, отговорни и съвестни управници. Такива искам да бъдат и общинските съветници, които севлиевци и жителите на общината ще изберат на 27 октомври.

А на онези, които няма да отидат до урните, Венка поръчва:

Вървете до секциите, вземете листите, влезте в тъмната стаичка и гласувайте по съвест, както вие го разбирате, каквото вие чувствате. Това е единственото ни право, дадено от закона, не го изпускайте!

текст: "Севлиево онлайн", съгласно договор

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.